Ευκλείδης Τσακαλώτος: Άρση των αδικιών, ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Σταδιακή άρση των αδικιών με ενίσχυση κατώτερων στρωμάτων και μεσαίας τάξης, προανήγγειλε για μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην “Real news” της Κυριακής.

«Είναι προφανές ότι θα υπάρξει από τον Αύγουστο μια σταδιακή άρση των αδικιών, και μια ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης λόγω και των περισσότερων βαθμών ελευθερίας που θα έχουμε. Αλλά είναι επίσης προφανές ότι δεν σκοπεύουμε να εκτροχιάσουμε δημοσιονομικά την χώρα ώστε να επιστρέψουμε στο στρεβλό περιβάλλον που υπήρχε πριν το 2008» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ε. Τσκαλώτος στη συνέντευξή του έκανε επίσης λόγο για ελαφρύνσεις, εντός του 2018, σε ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους, ενώ τάσσεται υπέρ του να συμπεριληφθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο η αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Η κυβέρνησή μας έχει ένα σχέδιο που είναι αξιόπιστο και προς τα έξω και προς τα μέσα”, τονίζει χαρακτηριστικά και διαμηνύει πως “όσο πιο καθαρή η έξοδος, τόσο πιο καθαρό το σήμα προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα, ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνία γενικότερα ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους”.

Στο θέμα της πιστοληπτικής γραμμής επισημαίνει ότι οι παράμετροι της εξόδου της Ελλάδας προσδιορίστηκαν στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία του αποθέματος, το οποίο θα χτιστεί τόσο με εκταμιεύσεις από τον ESM όσο και από τις εξόδους μας στις αγορές.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε πως δεν πιστεύει πως έχει κάποιον δόλιο σκοπό.

«Θεωρώ ότι ο Διοικητής υπερβάλει για το κόστος που θα έχουν οι τράπεζες από το waiver (το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί από την ΕΚΤ αν δεν είμαστε σε προληπτική γραμμή) και επίσης ότι δεν υπολογίζει σωστά ότι μια τέτοια στρατηγική θα χαλάρωνε την πίεση πάνω στις τράπεζες ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.»

Σχετικά με την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2017 σε σχέση με τον στόχο, απέδωσε το γεγονός στο ότι η Ελλάδα επλήγη περισσότερο από την κρίση του 2008 και βγήκε πιο αργά, όμως είναι αισιόδοξος για το 2018, γιατί δεν υπάρχει και η αβεβαιότητα των αξιολογήσεων που λειτούργησε στο παρελθόν ως τροχοπέδη.

Καυστικός ήταν όμως για τις συνεχιζόμενες δηλώσεις Βίζερ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Αν είχε παρουσιάσει φοιτητής μου τη μεθοδολογία του κ. Βίζερ με την οποία προκύπτει το κόστος της πρώτης μας διαπραγμάτευσης θα είχα του/της κάνει το σχόλιο ότι είτε δεν έχεις διαβάσει πολύ, είτε διάβασες και δεν τα κατάλαβες»

Στο θέμα της Τουρκίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως θα ήταν παγίδα να ακολουθήσουμε τον δρόμο της έντασης και της πολεμικής ατμόσφαιρας και επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της.

Τέλος, ερωτώμενος για τον χρόνο των εκλογών απαντά πως “Όχι μόνο θα εξαντλήσουμε την κοινοβουλευτική θητεία, αλλά θα ζητήσουμε και την εντολή για να συνεχίσουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ