Η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία σε Ba2

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε Ba2 από Ba1, προχώρησε η Moody’s. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, στην ανακοίνωσή του επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη απώλεια θεσμικής ισχύος και το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Moody’s  «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξωτερικού σοκ, δεδομένου του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, του υψηλότερου εξωτερικού χρέους και των συναφών μεγάλων αναγκών μετακύλισης στο πλαίσιο των αυξανόμενων πολιτικών ρίσκων».

«Η κυβέρνηση δείχνει να συνεχίζει να εστιάζει σε βραχυπρόθεσμα μέτρα εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της θεμελιώδους οικονομικής μεταρρύθμισης», αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης.

Να σημειωθεί εδώ πως σε πρόσφατο έλεγχο από κλιμάκιο του ΔΝΤ ο πληθωρισμός βρέθηκε μεγαλύτερος του στόχου κατά 100%, χωρίς να υπάρχουν σημάδια μείωσης. Παράλληλα κρίθηκε πως το έλλειμα  του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την Τουρκίας θα παραμείνει πάνω του 5% για το 2018.

Ίσως το …πρώτο «αεροπλανοφόρο» να ήρθε με τη μορφή αυτής της αξιολόγησης.

Πάντως η Moody’s αναβάθμισε το outlook της Τουρκίας σε σταθερό από αρνητικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ