Οι ΗΠΑ στέλνουν πλοία στο τεμάχιο 10 και οι Τούρκοι προειδοποιούν

Παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας, κανονικά προχωρά ο προγραμματισμός της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού κολοσσού, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, o προγραμματισμός αφορά στη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σε πρώτη φάση θα αποκτηθούν οι σχετικές άδειες και παράλληλα θα συλλεχθούν περιβαλλοντικά δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών.

Οι εργασίες αυτές είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2017 στην Λευκωσία, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum. Ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των εργασιών του αμερικανικού κολοσσού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με ιδιαίτερο νόημα είναι όμως το tweet του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που ανάρτησε φωτογραφίες του USNS Carson City, το οποίο είχε μόλις αναχωρίσει από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση, ότι «πρόκειται για πλοίο “αιχμή δόρατος” της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή».

Μία παράμετρος ακόμα είναι ότι είναι προγραμματισμένη άσκηση έρευνας και διάσωσης του 6ου στόλου των ΗΠΑ, στην περιοχή νότια της Κύπρου, η οποία συμπίπτει χρονικά με την περίοδο όπου θα φτάσει στην περιοχή το πλοίο της Exxon Mobil. Ανάμεσα στα πλοία βρίσκεται και το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» (LHD-7), το οποίο είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp και μεταφέρει ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, έστειλε μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι γνωρίζουν πως το πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και πως «αν υιοθετήσετε παράνομα μέσα στις προσπάθειες εξερεύνησης και παραβιάσετε κυριαρχικά δικαιώματα, φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να προβεί στα αναγκαία βήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ