Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Ανεβαίνει η θερμοκρασία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά και από τη σημερινή, προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα.

Η ανακοίνωση εστιάζει στο σχόλιο του ΠτΔ αναφερόμενος στην Τουρκία ότι, «μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας», και καλεί τον Προκόπη Παυλόπουλο «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση».

Σε προγενέστερη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας, που συνέβη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής και …απαίτησε τη σύλληψη των δραστών.

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πόσο καιρό θα παραμείνουν έγκλειστοι. Παραμένει άγνωστο επίσης το κατηγορητήριο. Αν αφορά μόνο στην παράνομη είσοδο τότε η ποινή μπορεί να έχει έως 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, οπότε θα επιστρέψουν άμεσα σπίτια τους. Αν όμως προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπείας αντιμετωπίζουν ποινές άνω των 10 ετών, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «διεθνοποιήσει» το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και αφού τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε από το Γ.Γ. να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά επεσήμανε, σε ήπια όμως γλώσσα, πως ελπίζει σε ένα ήρεμο και θετικό αποτέλεσμα, που βασίζεται στην καλή γειτονία, όπως άλλωστε αρμόζει σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την αλληλεγγύη της και δήλωσε πως «εκφράζουμε την ελπίδα για ομαλή και θετική έκβαση στην υπόθεση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε καλή γειτονία στην περιοχή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ