Αγωνία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, επείγουσα ερώτηση προς Κομισιόν-Μογκερίνι

Σε λίγη ώρα συγκαλείται έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Στόχος είναι το να χαραχθεί μία ενιαία γραμμή και να αποφασιστούν οι ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο στρατιωτικοί, που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία, μετά τη σύλληψή τους σε τουρκικό έδαφος.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αδριανούπολη να απορρίψει το αίτημα των δικηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών για την αποφυλάκισή τους έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την υπόθεση, αν και στα θετικά καταλογίζεται το ότι στο κατηγορητήριο κατά των Ελλήνων στρατιωτικών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πουθενά αναφορά περί κατασκοπείας.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο πότε θα γίνει η δίκη.

Την εκτίμηση ότι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν θα οδηγηθεί σε «διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί να κάνει «βέβαιες προβλέψεις».

Ο  υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος  σε σημερινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι « σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Μετά από επικοινωνία που είχε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Π. Καμμένος δήλωσε πως θα θέσει το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία.΄

Το ίδιο θέμα έθεσε πριν λίγη ώρα και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Σύριζα, Δημήτρης Παπαδημούλης με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν και την Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες τουρκικές για την επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με την καθιερωμένη εδώ και χρονιά αμοιβαία πρακτική μεταξύ των δύο στρατιωτικών διοικήσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν έως σήμερα να αναγάγουν μια υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε μείζον πολιτικό θέμα».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «οι τουρκικές αρχές κωλυσιεργούν και επιδιώκουν όξυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδα-Τουρκίας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Επίτροπο Μογκερίνι ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να συμβάλει στη σύντομη διευθέτηση του ζητήματος και πώς σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να εφαρμόζεται ‘α λα καρτ’.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ