Δύο ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των 50 κορυφαίων του κόσμου

Σύμφωνα με την φετινή έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS World University Rankings, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει στην 16η θέση παγκοσμίως για την ειδικότητα της Κλασικής και της Αρχαίας Ιστορίας.

Επίσης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών συνεχίζει να κατέχει την υψηλότερη κατάταξη στον τομέα της μηχανολογίας όπου και παραμένει  στην 42η θέση για την ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών.

Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τον αριθμό πανεπιστημίων που διακρίνονται στις πρώτες 100 θέσεις. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  βρίσκονται στην θέση 51-100 για την Αρχαιολογία και την ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας αντίστοιχα.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πιο καταξιωμένο πανεπιστήμιο της Ελλάδας το οποίο διακρίνεται σε 20 διαφορετικές ειδικότητες. Επίσης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διακρίνονται σε 11 διαφορετικές ειδικότητες.

Συνολικά, έξι ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 57 φορές στους 48 πίνακες. Οι επιδόσεις τους σημειώνουν μείωση σε 9 ειδικότητες και βελτίωση σε 11 ειδικότητες. Αυτή είναι μια σημαντική ανάκαμψη μετά τα αποτελέσματα του 2017, όπου 17 είχαν σημειώσει μείωση στις επιδόσεις τους και μόνο 3 σχετική βελτίωση.

Τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία 76,44/100 στον δείκτη έτεροαναφορών ανά επιστημονικό έργο ‘Citations per Faculty’. Αυτός ο δείκτης χρησιμοποιείτε από την QS για την μέτρηση/αξιολόγηση της επίδρασης των πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας.

Τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν βελτιώσει επίσης τις επιδόσεις τους  στους δείκτες που μετρούν  την φήμη των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών. Αυτοί οι δείκτες λαμβάνουν υπόψιν τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων η οποία αποτελείται από 70.000 ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 40.000 εργοδότες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ