Moody’s: Η χαλάρωση των Capital Controls επιδρά θετικά στο τραπεζικό σύστημα

Ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε σε έκθεσή του Θετική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών (credit positive) τη χαλάρωση των capital controls.

«Οι βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επέτρεψαν τη χαλάρωση των capital controls και πιθανόν θα ενισχύσουν την ακόμη αδύναμη εμπιστοσύνη στις τράπεζες, βοηθώντας έτσι στην προσέλκυση περισσότερων καταθέσεων, κάτι που είναι credit positive», αναφέρει η έκθεση.

Η τάση αυτή παρατηρείται ήδη εδώ και λίγους μήνες και συνεισφέρει στη μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ επίσης αποτέλεσαν παράγοντες-κλειδιά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της TτE για τη χαλάρωση των capital controls.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών αυξήθηκαν ήδη κατά 4,1% ή περίπου 5 δισ. ευρώ το 2017, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, μειώθηκαν στα 95 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 από 100,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (ή περίπου στο 45% των δανείων τους).

Η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, που στο τέλος Δεκεμβρίου ανέρχονταν σε περίπου 21,6 δισ. ευρώ, με κόστος περίπου 1,5%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της TτE, οι νέες καταθέσεις έφεραν μέσο επιτόκιο 0,29% ετησίως στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017, που σημαίνει πως τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 120 μονάδες βάσης αν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών.

Ο Moody’s αναφέρει, επίσης, ότι τα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των NPEs έχουν ενισχυθεί και θα βοηθήσουν τις τράπεζες να τα μειώσουν κατά περίπου 37% τον Δεκέμβριο του 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τις ρυθμιστικές Αρχές.

Όπως σχολιάζει στην έκθεσή της η Moody’s, η  διαχείριση των NPEs είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες και από αυτή την άποψη το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα λανσάρισε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξωδικαστικού συμβιβασμού χρεών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, απλοποίησε το πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων εξυπηρέτησης χρέους, ενώ οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στις πρώτες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ