Δραγασάκης: Ζητούμενο είναι η απεξάρτηση από τα μνημόνια, την επιτροπεία και τα προαπαιτούμενα

 

Την άποψη πως πρέπει να θωρακίσουμε την πορεία της επόμενης ημέρας και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι η δημιουργία των δικών μας αποθεμάτων, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, σε συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό στο πλαίσιο του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι τρεις στόχοι είναι να πετύχουμε την απεξάρτησή μας από τα μνημόνια να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας και να σχεδιάσουμε το δικό μας πρόγραμμα.

«Ζητούμενο είναι η απεξάρτηση από τα μνημόνια, την επιτροπεία και τα προαπαιτούμενα ώστε η Ελλάδα να χαίρει της ίδιας αντιμετώπισης με τις λοιπές χώρες και να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.  

Ας μην ξεχνάμε πως τον Απρίλιο του 2014 η Ελλάδα εξέδωσε ένα ομόλογο που πήγε καλά. Τον Αύγουστο όμως του ίδιου χρόνου που προσπάθησε να εκδώσει ένα νέο ομόλογο οι αγορές δεν το επέτρεψαν. Αν είχαμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας κάτι τέτοιο δεν θα μας προβλημάτιζε. Πρέπει να έχουμε ένα ταμειακό απόθεμα ώστε αν δεν μπορούμε να δανειστούμε από την αγορά να καλυφθούμε από αυτό». Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη αν σκεφτεί κανείς ότι ανήκουμε σε μια Eυρωζώνη που δε διαθέτει θεσμό ύστατου δανεισμού.

«Πρέπει να έχουμε το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα καθώς και την ευθύνη να το υλοποιήσουμε, κι αυτό θα γίνει με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τη δημιουργία δηλαδή του δικού μας κουμπαρά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης». Όπως προσέθεσε μάλιστα τα χρήματα που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί από την Ελλάδα και τους εταίρους της ήδη πλησιάζουν να καλύψουν το ποσό που κρίνεται αναγκαίο ως δικλείδα ασφαλείας. Όσο για εκείνους που κάνουν λόγο για μη καθαρή έξοδο, ο  Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε πως πίσω «από αυτή τη θέση κρύβονται σκοπιμότητες».

Σχετικά με τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβε σημείωσε πως θεωρεί τον εαυτό του τυχερό αφού δεν «αρχίζει από λευκή σελίδα, οι προκάτοχοί του είχαν κάνει καλή δουλειά». Επιπλέον ανέφερε ότι οι μεγάλοι στόχοι του υπουργείου είναι δύο: να ολοκληρωθεί το σχέδιο για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι τον Απρίλιο και να δημιουργηθεί κι ένας μηχανισμός υλοποίησης του σχεδίου αυτού ώστε «να μην καταλήξει για ακόμα μια φορά ένας νόμος που εύκολα ψηφίστηκε αλλά δύσκολα εφαρμόζεται».

Στο επίκεντρο του σχεδίου, σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, θα βρεθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μικροπιστώσεις και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί αλλά και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ίδιος άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, θεωρεί πως έμφαση πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση των πάντων, στον συντονισμό αλλά στην κοινωνικοποίηση της ανάπτυξης. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινωνική συμμαχία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η ενεργοποίηση αδρανών πόρων».

Ερωτηθείς πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν η χώρα κατακλύζεται από σκανδαλολογία όπως με την πρόσφατη υπόθεση της Novartis ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε ότι «η ανάπτυξη θέλει συναινέσεις και τα σκάνδαλα θέλουν διερεύνηση ειδικά όταν αποκαλύπτονται ως διεθνή προβλήματα», απάντησε χαρακτηριστικά.

Τέλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο τραπεζικό σύστημα ξεκαθαρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα παραμένει η διαχείριση των κόκκινων δανείων, πρόβλημα το οποίο θα εξεταστεί μετά τα stress test των τραπεζών, στα οποία όμως, όπως σημείωσε, δεν αναμένονται εκπλήξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ