Ντόρα Μπακογιάννη: πρώτη φορά δεν υπάρχει συνεννόηση και επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εξωτερική πολιτική

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που δεν υπάρχει συνεννόηση και επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξωτερικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, έθεσε στην πρώην υπουργό Εξωτερικών ερωτήματα για τρία βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής: το θέμα των Ιμίων, το Σκοπιανό και τις σχέσεις με την Αλβανία.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πάρει νέα μορφή, τονίζοντας ότι «τα Ίμια δύο ήταν χειρότερα από τα Ίμια ένα», αναφερόμενη στην κρίση του 1996. Προς επίρρωσιν του ισχυρισμού αυτού, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, η Τουρκία έχει αλλάξει, ο Ερντογάν κάνει νέες επιλογές στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ, όπως είπε, δεν είναι τυχαία η παρουσία τουρκικών πλοίων στο οικόπεδο τρία της Κύπρου.

Για την επίλυση του θέματος, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι θα πρέπει να είμαστε σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό, είναι και ευρωπαϊκό. Είπε επίσης ότι η στρατηγική του Ελσίνκι έχει ουσιαστικά τελειώσει και χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αλλά και μια ουσιαστική πρωτοβουλία διαλόγου με την Άγκυρα.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι απλός παρατηρητής της κατάστασης ενώ ερωτηθείσα για το σημερινό περιστατικό στον Έβρο, απάντησε ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά, όμως τελειώνουν άμεσα χωρίς πρόβλημα. Η σημερινή αντίδραση δείχνει την αλλαγή της πραγματικότητας σε σχέση με την Τουρκία.

Όσον αφορά το Σκοπιανό, η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο Ζόραν Ζάεφ είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του θέματος και αυτό το γνωρίζει όποιος έχει διαπραγματευτεί με τον Νικολά Γκρούεφσκι που ήταν ακραίος εθνικιστής και δεν ήθελε να λυθεί το θέμα. Η πρώην ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει λύση, καθώς το κόστος της μη-λύσης είναι τεράστιο.

Άλλωστε, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ευθύνη για την περιοχή των Βαλκανίων ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να ξεπεραστεί το θέμα του αλυτρωτισμού, που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, χαρακτήρισε καταστροφικούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός, δεδομένου ότι ο Π. Καμμένος και το μισό υπουργικό συμβούλιο είχαν διαφορετική άποψη».

 Στη συνέχεια, μίλησε για αλαζονεία της κυβέρνησης, η οποία όπως εκτίμησε «δύσκολα θα σώσει την παρτίδα σήμερα».

Για το θέμα της Αλβανίας, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία πληροφορήθηκε από ξένους παράγοντες ότι «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας βάζει τα θέματα της διαπραγμάτευσης». Είπε ότι ρώτησε τον κ. Κοτζιά τι διαπραγματευόμαστε, για ποια αλλαγή στην ελληνική θέση πανηγυρίζουν τα αλβανικά Μέσα, ωστόσο δεν πήρε καμία απάντηση.

«Η Ελλάδα έχει περάσει παρά πολλές εντάσεις, είχαμε πολώσεις, αλλά ποτέ δεν είχαμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχει συνεννόηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής… αυτά τα θέματα δεν είναι κομματικά», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ο Αντρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συζητούσαν για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Η χώρα δεν αντέχει πειραματισμούς, μαθητευόμενους μάγους ή θεατρικές παρουσίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ