Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι “The next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη

“Ο δρόμος είχε πολλές στροφές αλλά πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία” είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και αποκάλεσε την Ελλάδα «The next big thing».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα κατάσταση της χώρας μετά από τρία χρόνια εντατικής προσπάθειας, στις εκκρεμότητες που απομένουν αλλά και στην στρατηγική για την επόμενη μέρα.

«Η ανάπτυξη καταγράφει δυναμικούς ρυθμούς που θα υπερβαίνουν το 2%, η ανεργία μειώθηκε κατά 7 μονάδες και η χώρα εξήλθε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, κατορθώνοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η χώρα προσανατολίζεται πλέον σε ένα μοντέλο που δε βασίζεται σε εξαγωγές με δανεικά αλλά στην ενίσχυση της ζήτησης και την εξωστρέφεια.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στις ανοιχτές πληγές της κρίσης, όπως αυτή του brain drain και της ανεργίας, τονίζοντας ότι «και στα δυο αυτά μέτωπα προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό, με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία, ώστε όχι απλώς να αποφύγουμε την απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, αλλά και να βγούμε δυναμικά στο ανταγωνιστικό πεδίο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δηλαδή της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και του δημιουργικού ανθρώπινου κεφαλαίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι πλέον «βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σταυροδρόμι της προσπάθειας, στο σημείο που φαίνεται το νήμα του τερματισμού αλλά πρέπει να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για να το φτάσουμε και να πραγματώσουμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας».

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου τόνισε ότι απαιτείται και μια «νέα κουλτούρα που θα ξαναδίνει νόημα στην αξία της δημοκρατίας, θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και θα διορθώνει τις αδικίες της κρίσης, οδηγώντας τη χώρα μακριά από τη διαπλοκή των συμφερόντων και την πελατειακή λογική του παρελθόντος, που γνωρίσαμε στο παρελθόν και πληρώσαμε».

«Δώσαμε εξετάσεις μέσα κι έξω από τη χώρα και καταφέραμε να αποκτήσουμε τον διεθνή έπαινο, για τη στάση της χώρας στη μεταναστευτική κρίση κυρίως χάρη στους πολίτες μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ήταν η δική του κυβέρνηση που τόλμησε να ανοίξει διάλογο σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

«Το πέρασμα στο μέλλον όμως δεν προϋποθέτει μόνο το να κοιτάς μπροστά αλλά και να κλείνεις εκκρεμότητες του χθες, μετουσιώνοντας την τραγική εμπειρία σε δίδαγμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το πέρασμα στο μέλλον δεν θα επιτευχθεί αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη των όποιων ευθυνών. Δεν γίνεται έτσι απλά να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι όλα θα ξεχαστούν. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική. Αυτό βέβαια είναι κυρίως έργο της δικαιοσύνης κι όχι έργο των πολιτικών δυνάμεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να «είμαστε πιο αυστηροί και στις δικές μας τάξεις και πολύ προσεκτικοί ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές και να μην εκμεταλλευτούμε το λαϊκό αίσθημα με μεθόδους επικοινωνιακού προσανατολισμού όπως η αποκομμένη κυβερνητική ελίτ που δημιουργήθηκε στη μεταπολίτευση»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει και την αυτονομία της στο σχεδιασμό της οικονομικής της πολιτικής καθώς και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η οποία αποτελεί δέσμευση των εταίρων μας. «Όλο αυτό το διάστημα ετεροκαθοριστήκαμε στις επιταγές των δανειακών συμβάσεων, τώρα πρέπει να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται.

Αυτό δεν πρέπει να γίνει μόνο γιατί τα καταφέραμε αλλά και για λόγους εθνικούς και γεωπολιτικούς. Γιατί ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι αναγκαίο  να επιστρέψουμε στο «διεθνές γίγνεσθαι ως ισότιμο μέλος, ως μια χώρα που πατά στα πόδια της», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως σε αυτό αποσκοπεί και η στρατηγική που «διαμορφώσαμε με το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο χτίζουμε συστηματικά σε συνεργασία με τους εταίρους μας για να μην χρειαζόμαστε από τον Αύγουστο και μετά τη βοήθεια τρίτων για να στεκόμαστε στα πόδια μας».

«Σεβαστή» αλλά «μη αποδεκτή» χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός την άποψη της προληπτικής γραμμής πίστωσης αφού συνεπάγεται, όπως εξήγησε, νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας και σημείωσε πως το γεγονός ότι κάποιοι «εμμένουν να επαναλαμβάνουν αυτές τις θέσεις στο δημόσιο διάλογο παρότι δεν αποτελούν κυβερνητικές θέσεις, γεννά από μόνο του ερωτηματικά». Επιπλέον χαρακτήρισε τη μείωση της φορολογίας που προτείνεται «εύκολη απάντηση» η οποία δίνεται χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος υλοποίησής της. «Τέτοιες λύσεις είναι τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόταση για ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο ώστε να συνθέσουμε απόψεις για την επόμενη ημέρα και τόνισε πως η Ελλάδα «δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στις σπατάλες και τις ρεμούλες, στο καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής, στις πολιτικές που την οδήγησαν στα ελλείμματα και τη διεθνή ανυποληψία αλλά να πορευτεί σταθερά στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της εξυγίανσης, της κάθαρσης και της δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ