Οι πιο αστείες δικαιολογίες που έδωσαν σε επιβάτες αεροπορικές εταιρίες

«Το αεροπλάνο είναι παγωμένο και πρέπει να περιμένουμε να βγει ο ήλιος για να ξεπαγώσει.» Κι όμως, υπήρξε πλήρωμα αεροπλάνου που χρησιμοποίησε τέτοιες δικαιολογίες για να εξηγήσει την καθυστέρηση στην αναχώρηση!

Η  AirHelp, η πρώτη εταιρία αποζημιώσεων σε επιβάτες με προβληματικές πτήσεις, έχει κατά καιρούς «ακούσει» πράματα και θάματα.

Στην Αγγλία, μία αεροπορική εταιρία δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κάποιο έκτακτο ιατρικό πρόβλημα. Όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, το «έκτακτο» πρόβλημα αποκαλύφθηκε πως ήταν η έλλειψη καθαριότητας της τουαλέτας. Ο πιλότος είχε δώσει εντολή να μη φύγει το αεροπλάνο μέχρι να βρεθεί η …καθαρίστρια για να καθαρίσει την τουαλέτα σωστά. Αυτή άργησε να βρεθεί και η πτήση καθυστέρησε 45 λεπτά. 

Σε άλλη περίπτωση, στη Γερμανία, μία αεροπορική εταιρία στην προσπάθειά της να αποφύγει να πληρώσει αποζημίωση, υποστήριξε ότι ο πελάτης που ζητούσε αποζημίωση στην πραγματικότητα δεν υπήρχε! Φυσικά στο δικαστήριο αποδείχθηκε η ύπαρξή του.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως για καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, οι επιβάτες δικαιούνται έως και 600€ αποζημίωση ανά άτομο. Εξαίρεση των κυρώσεων του ευρωπαϊκού νόμου ΕC 261 προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις απεργιών, κακών καιρικών συνθηκών ή έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Ωστόσο ορισμένες αεροπορικές εταιρίες εκμεταλλεύονται τον ορισμό της έκτακτης περίπτωσης προς όφελός τους.  Από τότε που δημιουργήθηκε η ΑirHelp, οι δικηγόροι της εκτός από το να ακούν περίεργες δικαιολογίες από τις αεροπορικές εταιρίες, διεκδίκησαν και κέρδισαν αποζημιώσεις άνω των  300 εκ ευρώ στους πελάτες της σε 188 χώρες.

Όπως τονίζει η κα Χρύσα Πομόνη, υπεύθυνη επικοινωνίας Airhelp για την Ελλάδα: «Ο ρόλος μας είναι να υπενθυμίζουμε στις αεροπορικές εταιρείες τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι τους πελάτες τους. Προσφέρουμε νομική υποστήριξη, όπου χρειάζεται, σε συνεργασία με τους εκάστοτε εθνικούς φορείς και μέσω του διαδικτύου – βοηθώντας τις αεροπορικές εταιρείες να διαθέτουν προσβάσιμες και κατάλληλες πληροφορίες προς τους επιβάτες, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους. Στόχος μας είναι να κάνουμε την διαδικασία αποζημίωσης όσο το δυνατόν εύκολη και απλή για όλους. Μέσω ανάλυσης δεδομένων και τεχνολογία αιχμής, σε συνδυασμό της παρουσίασης του ιστοτόπου και την εφαρμογή του κινητού που είναι φιλικές προς τον χρήστη, αυτό γίνεται εφικτό.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ