Τα αγκάθια της πρώτης φάσης της τέταρτης αξιολόγησης

Πρώτη μέρα σήμερα για την τέταρτη αξιολόγηση, με το βλέμμα προς την επόμενη ημέρα της λήξης του προγράμματος. Από τα 88 προαπαιτούμενα τα 11 μπορούν να θεωρηθούν ήδη κλεισμένα, όμως ο δρόμος εξακολουθεί να είναι στρωμένος με «αγκάθια». Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται η δημιουργία μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, η επανεξέταση του ρόλου της διαιτησίας και η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για θέματα που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων στη χώρα αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αύριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, με στόχο την «αναγνώριση» των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να μην μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα προβλεφθεί:

  1. Να αίρεται το τραπεζικό απόρρητο ακόμα και για εκείνους που είναι ήδη εντός προστασίας, ώστε να βρεθούν, αν υπάρχουν, οι κακοπληρωτές.
  2. Να σταματήσει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αρθεί η αναστολή των διωκτικών μέτρων θα πρέπει το δικαστήριο να εκδώσει σχετική απόφαση.
  3. Ο αιτών θα πρέπει να ζητήσει δικάσιμο εντός 30 ημερών.
  4. Εφόσον αναβληθεί δύο φορές η εκδίκαση λόγω μη εμφάνισης στο δικαστήριο, θα χάνεται το δικαίωμα
  5. Το ίδιο θα ισχύσει για όσους αποκρύψουν οικονομικά στοιχεία
  6. Θα επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας για το διάστημα που η οφειλή είχε «παγώσει»
  7. Θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας για το διάστημα που η οφειλή τους είχε «παγώσει»
  8. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον νόμο θα προσκομίζουν στο δικαστήριο οι πιστωτές.

Αύριο όμως θα γίνουν και οι πρώτες επαφές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης την αίτηση υπαγωγής στο νόμο έχουν αρχίσει να «οικοδομούν» περίπου 26.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων, οι 4.150 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι πρώτες 600 αιτήσεις έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και έχουν πάρει σειρά, είτε για διμερή διαπραγμάτευση, εφόσον ο πιστωτής είναι ένας, είτε για συντονιστή, αν οι πιστωτές είναι περισσότεροι.

Ο αριθμός των ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν υποβάλει αιτήσεις φθάνει τους 4860, με μόλις τις 60 να είναι οριστικοποιημένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ