ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση “κόβουν τα φτερά” του Ράμα για μια Μεγάλη Αλβανία

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας να προτείνει κοινό πρόεδρο και πολιτική ασφαλείας μεταξύ της χώρας του και του Κοσόβου προκάλεσε την αντίδραση της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, την οργή της Σερβίας και την επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο λόγος για αυτές τις αντιδράσεις ήταν οι δηλώσεις του Έντι Ράμα, ο οποίος στην 10η επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο της χώρας, είπε “Το Κόσοβο και η Αλβανία θα έχουν μια ενιαία εξωτερική πολιτική και όχι μόνο τις ίδιες πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες. Γιατί να μην υπάρχει κοινός πρόεδρος, ένα σύμβολο της εθνικής ενότητας και μια ενιαία πολιτική εθνικής ασφάλειας;”.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έφεραν την άμεση απάντηση της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, η οποία με ανακοίνωση της τόνισε πως “Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος”.

Αντίδραση υπήρξε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της εκπροσώπου της Catherine Ray, ανακοίνωσε πως οι δηλώσεις του Ράμα “δεν βοηθούν την κατάσταση”, και πως “Η ΕΕ αναμένει από όλες τις περιφέρειες να δημιουργήσουν εποικοδομητικές και συνεργατικές σχέσεις, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις τους, για να προχωρήσουν προς την πορεία ένταξης στην ΕΕ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ