Σκηνικό έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, τουρκικά σκάφη απείλησαν να βυθίσουν το Γεωτρύπανο

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με επίθεση προς το γεωτρύπανο SAIPEM 12000, το οποίο κατά την πορεία του προς το Οικόπεδο 3, το λεγόμενο και “Σουπιά”, δέχτηκε επίθεση από τουρκικά σκάφη τα οποία και απείλησαν ότι θα το βυθίσουν. Το Saipem 12000 μάλιστα αναγκάστηκε να προβεί σε μανούβρες προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση. 

Σήμερα το πρωί το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ προσπάθησε να κινηθεί προς το Οικόπεδο 3, προκειμένου να ξεκινήσει την δοκιμαστική γεώτρηση, ύστερα από 13 μέρες που κάθεται άπραγο στην περιοχή. ενώ είχε ήδη προχωρήσει 1,5 ναυτικά μίλια προς τον προορισμό του, δέχτηκε “επίθεση” από τουρκικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της παράτυπης άσκησης Navtex που διενεργούν οι Τούρκοι στην περιοχή προκειμένου να καθυστερήσουν τις έρευνες στην περιοχή. 

Σύμφωνα με Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στην προσπάθεια του να πλησιάσει στην περιοχή, μια τουρκική φρεγάτα έθεσε πορεία σύγκρουσης μα το γεωτρύπανο, σε μια προσπάθεια να το αναγκάσει να αλλάξει πορεία και να φύγει από την περιοχή,ενώ τα τουρκικά πλοία απείλησαν ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνέχιζε την πορεία του. Η σύγκρουση απετράπη ύστερα από μανούβρες που αναγκάστηκε να κάνει ο κυβερνήτης του Ιταλικού γεωτρύπανου. 

Σε χθεσινές δηλώσεις του, και πριν από το συμβάν, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ είχε δηλώσει σχετικά με την μεγάλη αναμονή του γεωτρύπανου στην περιοχή πως “έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε. Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Η τουρκική πλευρά πριν μερικές μέρες είχε ανανεώσει μονομερώς και παράτυπα την διάρκεια της τουρκικής άσκησης Navtex σε μαι προσπάθεια να πολώσει το κλίμα και να μην επιτρέψει την διερευνητική γεώτρηση στην περιοχή, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυριακής πλευράς, ενώ αντίστοιχα έντονη ήταν και η αντίδραση της Κομισιόν, η οποία πριν μερικές μέρες, ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να παρενοχλεί την Κύπρο

Η Τουρκία δεν είναι διατιθεμένη να αφήσει την Κύπρο να προχωρήσει στις διερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή, μια περιοχή που είναι όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πλούσια σε φυσικό αέριο, με μια σειρά διεκδικήσεων που μπορεί να προκαλέσει “ανάφλεξη” στην ευρύτερη περιοχή 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ