Μετά την απόφαση του ΣτΕ, αυτά είναι τα επόμενα βήματα για το Ελληνικό

Μετά την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το project του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την συνέχιση και την ολοκλήρωση της επένδυσης. Βέβαια μέχρι να ξεκινήσουν τα συνεργεία να διαμορφώνουν το χώρο και να αρχίσουν να παίρνουν μορφή τα έργα, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος. 

Το πρώτο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί θα είναι η οριστικοποίηση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς αν και δεν πρόκειται να αλλάξει, θα πρέπει όμως να δοθεί κι επίσημα, μαζί με το σκεπτικό πίσω από αυτήν, προκειμένου οι επενδυτές να ξέρουν ακριβώς τι περιλαμβάνει και με ποιο τρόπο και υπάρχει κάτι που μπορεί να επηρεάζει τη συνέχεια των έργων.

Αυτό που “καίει” και στο οποίο δεν θα μπορούσε να δώσει λύση η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, είναι η άδεια για το καζίνο καθώς και για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα, τα θέματα που αποτελούν τα επόμενα μεγάλα “αγκάθια” που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα δύο αυτά θέματα, θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση του χώρου από τους 69 διαφορετικούς φορείς που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, από τους οποίους 44 ανήκουν στο δημόσιο και αποτελούν εγκαταστάσεις του δήμου της περιοχής, ενώ υπάρχουν και 25 ιδιωτικοί φορείς στο χώρο, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται εκεί αυθαίρετα. 

Ο ειδικός νόμος για το ακίνητο, ο οποίος έχει ψηφιστεί ήδη από το 2012, προβλέπει ρητά τη μετεγκατάσταση των φορέων που είναι εγκατεστημένοι στο Ελληνικό με τη συνδρομή μάλιστα ειδικής επιτροπής που θα ρυθμίσει την ομαλή μετεγκατάσταση αλλά και την παραμονή συγκεκριμένων φορέων, όπου προφανώς ο νομοθέτης έκρινε ότι η μετεγκατάσταση θα ήταν πράγματι ασύμφορη (αμαξοστάσιο Τραμ, Κέντρο Ελέγχου ΥΠΑ).

Επιπλέον των φορέων αυτών που θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις, υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι θ παραμείνουν, άλλοι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι νέοι χώροι μετεγκατάστασης τους, όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά οι οποίες θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι καινούργιες εγκαταστάσεις μέσα στο πάρκο και διάφορα σωματεία ΑΜΕΑ για τα οποία αναλήφθηκε και η υποχρέωση στέγασής τους. 

Στο χώρο βρίσκονται επίσης οι υπηρεσίες της ΕΜΥ η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί εντός του πάρκου, και κάποιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες θα παραμείνουν προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του πάρκου. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η έκταση θα μπορεί να παραδοθεί ελεύθερη στον επενδυτή έως το τέλος του Ιουνίου 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ