“Πατάνε γκάζι” οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Το αγκάθι των πλειστηριασμών ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια της χώρας για την εκταμίευση της δόσης, ενώ οδήγησε και σε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι. Οι εταίροι πιστεύουν πως η διαδικασία των πλειστηριασμών προχωράει με αργά βήματα και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να πολλαπλασιαστούν, ενώ αποτελούν και καίριο κομμάτι των stress test των τραπεζών. 

Από σήμερα η διαδικασία των πλειστηριασμών μπαίνει σε καινούργια φάση, καθώς ξεκινάει η διαδικασία των αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία μέσω της νομοθετικής ρύθμισης λύνει και τα χέρια των συμβολαιογράφων και καταργεί τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, για σήμερα μόνο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 70, ενώ όσο προχωράει ο καιρός τα νούμερα αυξάνονται. Για την επόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 260 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ για τον Μάρτη έχουν μπει στο πρόγραμμα 639 πλειστηριασμοί. 

Βέβαια οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των δανειστών για 1.000 πλειστηριασμούς το μήνα από την αρχή του έτους δεν έχουν επιτευχθεί, όμως από τον Μάρτιο και μετά, όλα δείχνουν πως θα πλησιάσουμε αυτό το νούμερο. 

Το θέμα των πλειστηριασμών ¨”καίει” τις τράπεζες, με κάποιες από αυτές να δηλώνουν πως ο συνολικός αριθμός των πλειστηριασμών που θα γίνουν μέσα στο 2018 θα φτάσει τις 10.000 ίσως και τις 12.000, ενώ άλλες έχουν πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς και εκτιμούν πως το νούμερο δεν θα ξεπεράσει τις 6-7.000. 

Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα έχουν ενταχθεί μόνο τα μη εξυπηρετούμενα των τραπεζών, ενώ από 1η Μαΐου θα μπουν στο πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι οφειλές προς το δημόσιο, με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία των ακινήτων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ