Spiegel: Το σκάνδαλο της Novartis δίνει πνοή στον Τσίπρα

Σύμφωνα με την onine έκδοση του περιοδικού Spiegel, το σκάνδαλο της Novartis, ίσως είναι “το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας”, ενώ βλέπει πως η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός θα βγει ωφελημένος από αυτή την ιστορία. 

Το γερμανικό περιοδικό κάνει μια αναδρομή στην προϊστορία του σκανδάλου και πως αυτό έφτασε να προκαλεί τριγμούς στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς εκτός των χιλιάδων γιατρών και δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται πως η Novartis δωροδόκησε και Έλληνες πολιτικούς μεταξύ των οποίων και 2 πρώην πρωθυπουργοί. 

Το Spiegel επισημαίνει πως οι κατηγορίες εναντίον των πολιτικών προέρχονται από 3 συγκεκριμένους μάρτυρες και τονίζει πως αν και η έρευνα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, κανείς στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένος για το σοκ που θα προκαλούσαν οι αποκαλύψεις στην Ελληνική κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Η Novartis ανακοίνωσε την πλήρη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές και έχει υποσχεθεί να ενεργήσει “γρήγορα και αποφασιστικά” σε περίπτωση επιβεβαίωσης των ισχυρισμών. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι κανένας από τους πρώην ή τρέχοντες υπαλλήλους της δεν είχε κατηγορηθεί.

Για την Novartis, οι ισχυρισμοί αυτού του είδους δεν είναι νέοι. Τον Οκτώβριο του 2015, η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει 390 εκατομμύρια δολάρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για δωροδοκίες που φέρεται να δόθηκαν στην Ένωση Αμερικάνων Φαρμακοποιών. Τον Αύγουστο, ένας διευθυντής του γραφείου της Νότιας Κορέας κατηγορήθηκε για παράνομες πληρωμές ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιατρούς.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την υπόθεση Novartis, καθώς όπως αναφέρει το Spiegel “Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση είναι πολιτικά σημαντική για τον Τσίπρα. Εκλέχτηκε το 2015 ως υπερασπιστής της διαφάνειας, ως μεταρρυθμιστής του διεφθαρμένου συστήματος. Το αριστερό κόμμα του Τσίπρα τώρα στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τους συντηρητικούς. Το σκάνδαλο της Novartis θα μπορούσε να φέρει για αυτόν πολιτικές αλλαγές, ειδικά εάν ο πρωθυπουργός, όπως υποψιάζονται πολλοί παρατηρητές, προτιμά τις εκλογές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ