Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για το Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, ”έπεσαν” οι σέρβερ από τις αιτήσεις

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ με τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης να προηγούνται και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι. 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΗΔΙΚΑ και οι ενδιαφερόμενοι για να μπουν στην πλατφόρμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet. 

Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο, δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες δικαιούχων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2018. Η πρώτη (Κ.Ο.Τ Α) αφορά στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι έχουν έκπτωση έως 70% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δεύτερη κατηγορία (Κ.Ο.Τ Β) περιλαμβάνει τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, για τους οποίους η έκπτωση φτάνει το 35%. Η πλατφόρμα θα έχει δυο διαφορετικά πεδία για τις αιτήσεις ανάλογα με την κατηγορία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, σήμερα θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων της πρώτης κατηγορίας, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία και για την δεύτερη,

Τα κριτήρια

Στην πρώτη κατηγορία (Κ.Ο.Τ Α) (δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) είναι 75 ευρώ/MWh και υπάρχει απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).

Επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Το εισόδημα έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:

  • 1 άτομο:1.200 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 1.800 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.100 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 2.400 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.700 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 3.000 ευρώ

Στην δεύτερη κατηγορία (Κ.Ο.Τ Β) (δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος), η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

  • 1 άτομο : 9.000 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 13.500 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος :15.750 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 18.000 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος: 24.750 ευρώ
  • μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 27.000 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Τις αναλυτικές προϋποθέσεις και τις κατηγορίες ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο μπορείτε να τις βρείτε εδώ

“Έπεσαν” οι Σερβερς

Η μαζική είσοδος των πολιτών για την υποβολή της αίτησης φαίνεται ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των υπευθύνων, με αποτέλεσμα εδώ και μερικές ώρες το site της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή της αίτησης να έχει πέσει και να μην μπορεί να ολοκληρωθεί καμία αίτηση. 

dei kota

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους που οδήγησαν στο να “πέσει” η πλατφόρμα, ούτε πότε πρόκειται να επαναλειτουργήσει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ