Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ πλήρωσε το δημόσιο σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου να ανέρχονται σε 3,977 δισ. ευρώ, η εξόφληση εκ μέρους του υποχρεώσεων 1,6 δισ. ευρώ μπορεί να μην είναι αρκετή, αλλά σίγουρα είναι κάτι. 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες ανέρχονται σε 645 εκατ. ευρώ, εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες ανέρχονται σε 765 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς διάφορους προμηθευτές του δημοσίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του, στα 2,567 δισ. ευρώ. 

Μέσα στο 2017, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, προχώρησε σε πληρωμές μέρους αυτών των υποχρεώσεων, συνολικού ύψους πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, για επιστροφές φόρων, πληρωμές προς προμηθευτές και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. 

Πιο συγκεκριμένα τα συνολικά στοιχεία δείχνουν πληρωμές 903,1 εκατ. ευρώ για γενικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ενώ για επιστροφές φόρων το κράτος πλήρωσε 194,1 εκατ. ευρώ. Επίσης εξοφλήθηκε μεγάλο μέρος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με το συνολικό ποσό πληρωμής να φτάνει τα 511,1 εκατ. ευρώ

Στο τέλος του έτους τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ανέρχονταν σε 315 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ