Σύνδεση Κτηματολογίου και Ε9 στο κυνήγι των φοροφυγάδων και έπεται συνέχεια

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, καθορίζονται οι τελευταίες διαδικασίες και προδιαγραφές για την τελική διασύνδεση της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου με τις ηλεκτρονικές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό τον εντοπισμό φορολογούμενων οι οποίοι έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. 

Η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπαναστασίου προβλέπει πως μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να καθοριστούν οι προδιαγραφές για την διασύνδεση των συστημάτων, η οποία μπορεί να γίνει είτε με παροχή στοιχείων σε ψηφιακή μορφή είτε με απευθείας επικοινωνία μέσω διαδικτύου. 

Η απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους της ακίνητης περιουσίας περιορίζει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ στις περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν στη διάθεσή τους την πραγματική εικόνα της ακίνητης ιδιοκτησίας τους και έτσι περιορίζεται η δυνατότητά τους να διασφαλίζουν τις απαιτήσεις του δημοσίου (π.χ. εγγραφή υποθηκών, κατασχέσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί).

Όσοι φορολογούμενοι βρεθούν μετά την διασταύρωση των στοιχείων να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να έχουν υποβάλει λανθασμένες δηλώσεις, θα αντιμετωπίσουν

  • Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ
  • Πρόσθετο φόρο που θα υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής
  • Πρόστιμο υποβολής ανακριβών δηλώσεων

Ένα ακόμα πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι το ύψος των τεκμηρίων που θα έπρεπε να υπολογίζεται από την πραγματική αξία των αντικειμενικών αξιών στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οπότε και τη διαφορά που θα προκύπτει από τις δηλώσεις εισοδήματος προς καταβολή με ό,τι συνεπάγεται.

Η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ Κτηματολογίου και Ε9 δεν είναι όμως η μοναδική που θα γίνει, προκειμένου το κράτος να κλείσει τις “τρύπες” που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και επιτρέπει σε πολλούς να κινούνται ανάμεσα στις γραμμές του συστήματος, γλυτώνοντας τους φόρους που τους αναλογούν. 

Ταυτόχρονα ξεκινάνε οι διασταυρώσεις των στοιχείων από το υπουργείο μεταφορών και τα ΚΤΕΟ για να βρεθούν τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο, ενώ όπως γράψαμε νωρίτερα από σήμερα ξεκινάει και πάλι και η διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων. 

Τέλος, με τη δήλωση του Ε3 από φέτος θα δηλώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός της επιχείρησης, η ημερομηνία ανοίγματος λογαριασμού, το POS της επιχείρησης, το email  και η ιντερνετική σελίδα. Σκοπός θα είναι οι διασταυρώσεις  των τραπεζικών λογαριασμών σε σχέση με τα  δηλούμενα εισοδήματα. Σε περίπτωση e-shop (πωλήσεις μέσω ιντερνέτ) θα ελέγχεται ο τραπεζικός λογαριασμός που είναι συνδεδεμένος. Με τον τρόπο αυτό, θα ελεγχθούν οι κινήσεις  και τα χρήματα που έχουν  κινηθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών σε συνάρτηση  με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Καλό λοιπόν για όλους θα ήταν να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του τελευταίου έτους 2017, ώστε να έχουν γνώση των συναλλαγών τους  με σκοπό να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τις όποιες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ