Βαρουφάκης: O αρχηγός των υπεύθυνα ανυπάκουων Ελλήνων Ευρωπαϊστών

Το δικό του κόμμα παρουσιάζει ο Γιανης Βαρουφάκης με την επίσημη παρουσίαση να είναι ορισμένη να γίνει στις 26 Μαρτίου στην Αθήνα. Το κόμμα που ονομάζεται DiEM25 “είναι ένα πανευρωπαϊκό διασυνοριακό κίνημα δημοκρατών” όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του κόμματος. 

“Πιστεύουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται, συνεχίζει η παρουσίαση, οι Ευρωπαίοι χάνουν την πίστη τους στην πιθανότητα ύπαρξης ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα. Την ίδια στιγμή που η πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνεται, βλέπουμε άνοδο μισανθρωπιάς, ξενοφοβίας και τοξικού εθνικισμού. Εάν αυτή η εξέλιξη δεν διακοπεί, φοβόμαστε πως θα υπάρξει επιστροφή στη δεκαετία του 1930. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ενωθεί παρά τις ποικίλες πολιτικές παραδόσεις μας – πράσινοι, ριζοσπαστική αριστερά, φιλελεύθεροι – με σκοπό να επιδιορθώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να γίνει ένα πεδίο κοινής ευημερίας, ειρήνης και αλληλεγγύης για όλους τους Ευρωπαίους. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλυθεί”.

Μέσα στο μανιφέστο του κόμματος αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί και συνεχίζει: “Παρά τις εκφράσεις αγωνίας τους για το μεταναστευτικό, την ανταγωνιστικότητα και την τρομοκρατία, μόνο μία απειλή τρομάζει το ευρωπαϊκό κατεστημένο: Η δημοκρατία!

Μιλούν στο όνομα της δημοκρατίας για να την απαρνηθούν, να την εξορκίσουν, να την υπονομεύσουν, να της στερήσουν την ορμή της, και εν τέλει να αναιρέσουν τις δυνατότητές της. Κι αυτό επειδή η πραγματική δημοκρατία, η εξουσία του δήμου, είναι ο εφιάλτης τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έμοιαζε να είναι ο Μέγας Φάρος που φωτίζει την οικουμένη, δείχνοντας πως η ειρήνη και η αλληλεγγύη μπορούν να αποσπαστούν μέσα από τα σαγόνια των πολέμων και της μισαλλοδοξίας.

Δυστυχώς, σήμερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι με τους θεσμούς της. Από το Ελσίνκι στην Λισαβόνα, από την Κρήση στο Δουβλίνο, από τη Λειψία στο Αμπερντήν, παντού, επικρατεί απαισιοδοξία. Και η απαισιοδοξία αυτή πυροδοτεί την αποδόμηση της ΕΕ.

Είναι πια φανερό ότι πλησιάζει η μεγάλη επιλογή μεταξύ της υπόκωφης κατάρρευσης και του αυθεντικού εκδημοκρατισμού. Πίσω από την ευρωπαϊκή αποδόμηση κρύβεται μια απάτη: Κρίσιμες αποφάσεις που είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές και κοινωνικά μεροληπτικές μεταμφιέζονται ως «τεχνοκρατικές».

Στόχος της μεταμφίεσης αυτής; Να στερηθούν οι Ευρωπαίοι το δικαίωμα του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στην πολιτική εξουσία, στο χρήμα, στην οικονομία, στις συνθήκες εργασίας και στο περιβάλλον. Όμως, όσο η ουσιαστική δημοκρατία υπονομεύεται, τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χάνουν την νομιμοποίησή τους στα μάτια των Ευρωπαίων, τόσο περισσότερο τελματώνονται οι οικονομίες που απαρτίζουν την ΕΕ, και τόσο μεγαλύτερη δόση αυταρχισμού χρειάζονται οι θεσμοί της για να παραμείνουν κυρίαρχοι μιας ΕΕ που παραπαίει.

Το αντίτιμο αυτής της απάτης δεν λοιπόν είναι μόνο το τέλος της δημοκρατίας. Είναι και η εμμονή σε αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές με αποτέλεσμα οι χώρες της ευρωζώνης να καταβαραθρώνονται, η μία μετά την άλλη, στον γκρεμό της ανταγωνιστικής λιτότητας ενώ οι υπόλοιπες (π.χ. η Βρετανία) να αποξενώνονται από αυτά που συμβαίνουν εντός της ευρωζώνης και να ψάχνουν, μάταια, εταίρους εκτός ΕΕ, εκεί που τους περιμένει η απογοήτευση και, πολύ πιθανόν, ακόμα μεγαλύτερη απώλεια κυριαρχίας. Έτσι, πρωτοφανείς ανισότητες, έλλειμμα ελπίδας και αβάστακτος μισανθρωπισμός κατακλύζουν την Ευρώπη…”

euronews_Feb24

Στην συνέχεια το μανιφέστο του DiEM25 αναφέρεται συνοπτικά στους στόχους του κόμματος και θέτει την ταυτότητα του, που δεν είναι άλλο από 

“Πρόκειται για την εναλλακτική που το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό ευρωπαϊκό κατεστημένο αντιπαθεί με πάθος: Ένα κύμα εκδημοκρατισμού! Το κίνημά μας, το DiEM25, ακριβώς σε αυτό το κύμα προσδοκά και αυτό πασχίζει να δημιουργήσει.

Ερχόμαστε από κάθε γωνιά της Ευρώπης και μας ενώνουν διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμοί, κομματικές ταυτότητες, ιδεολογίες, χρώμα δέρματος, φύλο, φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, ιδέες για το τι εστί καλή καγαθή κοινωνία. Πάνω απ’ όλα μας ενώνει η αποφασιστικότητα να αντιταχθούμε σ’ ένα ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο αντιμετωπίζει την αυθεντική δημοκρατία με περιφρόνηση.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από το DiEM25 είναι μια απλή, ριζοσπαστική πρόταση: Να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη! Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί!”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ξεκινήσει ήδη τις περιοδείες για την προώθηση του νέου σχηματισμού του, και  την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, το DiEM25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρίσκονται στην Καλαμάτα, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στις 19:30. Εκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης θα  παρουσιάσει την πρόταση του DiEM25 για την Ευρώπη γενικότερα, εστιάζοντας κυρίως στην Ελλάδα, μέσω των επτά τομών που το DiEM25 θέτει στο πολιτικό τραπέζι προς άμεση εφαρμογή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ