Επιστροφή αναδρομικών έως και 1.868 ευρώ στις κύριες και έως 640 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

Την δυνατότητα διεκδίκησης των αναδρομικών από τις λάθος κρατήσεις έχουν οι συνταξιούχοι, μέσω αιτήσεων που μπορεί να υποβάλουν και αφορούν αναδρομικά έως και 20 μηνών. 

Υπερβολικές και λάθος κρατήσεις έχουν υποστεί περίπου 700.000 συνταξιούχοι (περίπου 250.000 του ΙΚΑ και 450.000 του Δημοσίου), οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν πίσω τα λεφτά που τους παρακρατήθηκαν παράνομα, λεφτά που μπορεί να φτάσουν έως και 1.868 ευρώ για κρατήσεις που έγιναν με παράνομο τρόπο σε κύριες συντάξεις και έως και 640 ευρώ για κρατήσεις σε επικουρικές συντάξεις. 

Ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης, οι συνταξιούχοι έχουν τρεις αιτήσεις που μπορούν να κάνουν. Ανάλογα με την παράνομη κράτηση που έχουν υποστεί, η μία αίτηση μπορεί να γίνει προς τον ΕΦΚΑ, η άλλη προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η τελευταία προς ΕΤΕΑΕΠ. 

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η ακόλουθη:

Οι Συνταξιούχοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το ενημερωτικό της σύνταξης του τρέχοντος μηνός, αλλά και τα ενημερωτικά του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου 2016 και του Ιουνίου του 2016. Κατόπιν θα πρέπει να συγκρίνουν τις μειώσεις που έχουν από τον νόμο 4093/2012 στην κύρια σύνταξη και αυτές από τον νόμο 3986/2011 στην επικουρική τους σύνταξη για τα τρία αυτά χρονικά διαστήματα. 

Στην περίπτωση που η επικουρική είναι κάτω των 300 ευρώ, κανονικά δεν θα πρέπει να αναγράφεται καμία μείωση του νόμου 3986/2011. Στην περίπτωση που η επικουρική είναι άνω των 30 ευρώ, τότε θα πρέπει να γίνει έλεγχος αν οι κρατήσεις παραμένουν ίδιες. Αν δηλαδή είχαν μείωση λόγω του νόμου 3986 και η μείωση αυτή παραμένει σήμερα που η σύνταξη είναι κάτω από 300 ευρώ, τότε αυτές οι κρατήσεις είναι παράνομες. 

Αντίστοιχα στις κύριες συντάξεις, μετά την εκτύπωση, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν τις μειώσεις του νόμου 4093/2012. Σε περίπτωση σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ η οποία σήμερα είναι μικρότερη, όμως οι κρατήσεις παραμένουν, οι κρατήσεις αυτές είναι παράνομες και θα πρέπει να γίνει η αίτηση για να διεκδικήσουν τα χρήματα τους. 

Στην περίπτωση που δεν διαπιστωθεί καμία τέτοιου είδους μείωση, τότε δεν χρειάζεται να γίνει καμία αίτηση γιατί δεν υπάρχουν παράνομες κρατήσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ