Τσίπρας: Ξεμπερδεύουμε από το “Μαζί τα φάγαμε”

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε τόσο στο θέμα με την Novartis όσο και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Μακεδονίας. 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, τόνισε πως “Συνεδριάζουμε εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η συνταγματική συνέπεια, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας. Ισως για πρώτη φορά δεν αφορούν οι εξελίξεις άμεσα την οικονομία αλλά αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας που πέρασε η χώρα μας. Αφορούν τις ευθύνες του παλαιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας” και συνέχισε “η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο από τις χρόνιες στρεβλώσεις του αναπτυξιακού και διοικητικού της μοντέλου, ούτε αποκλειστικά εξαιτίας των λαθών και της ταξικής μονομέρειας αυτών που εκτός της χώρας σχεδίασαν τα μνημόνια. Η χώρα κατέληξε στα βράχια και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης του δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια εντός της χώρας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

“Η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε εξαιτίας της ηθικής παρακμής και του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος”, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην ομιλία του για τις “μεθόδους μαφίας 

και μετατροπή τραπεζικών λογαριασμών σε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων και για δημαγωγία όσων πιάνονταν στα πράσα. Μια δημαγωγία που παρουσιάζει τους διεφθαρμένους ως θύματα πολιτικών διώξεων. Δεν υπήρξε μία περίπτωση που να μην έπαιξε η γνωστή κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Και σήμερα τα ίδια βλέπουμε”, σημείωσε. “Η ευθύνη μας ως κυβέρνησης που έχει στόχο να σταματήσει το πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και να ερευνήσει τι έχει συμβεί, είναι τεράστια», είπε.

Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το αύριο της χώρας. Δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη, την κοινωνία και τη δημοκρατία, αν δεν ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαφθοράς και της υποτέλειας.

Χρειάζεται σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων, νηφαλιότητα και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη της αλήθειας. “Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί. Από την άλλη πλευρά, όχι σε κυνήγι μαγισσών και χωρίς λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση της εθνικής ευθύνης».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, “είναι ξένη προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς”.

Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής μας, έχει αποδειχθεί ότι άλλοι καταφεύγουν στη σπίλωση με τα λεγόμενα «fake news». Δικός μας στόχος είναι μόνο η αποκάλυψη της αλήθειας. Μόνο έτσι θα αφήσουμε πίσω το παρελθόν και θα οικοδομήσουμε νέα σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον η Δημοκρατία.

Δεν θα αγνοήσουμε τον βασικό κανόνα, ότι η ενοχή όλων των κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη Δικαιοσύνη. Από την άλλη, δεν θα κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα και να εμποδίσουμε το έργο της Δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών αντιπάλων. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί εμείς έχουμε πιο δυνατούς συμμάχους, την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει. Με αυτούς πορευτήκαμε και με αυτούς θα συνεχίσουμε.

Κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες. Εμείς δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αλλωστε αυτός είναι ένας λόγος που μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες.

Αν τα χρόνια της ευημερίας, η απαξία της κατάχρησης είναι τεράστια, στα χρόνια του Μνημονίου παίρνει τις διαστάσεις «ύβρεως» απέναντι στον λαό και στις θυσίες του. Πόση ζημιά προξένησε η διαφθορά στην οικονομία και την κοινωνία;” αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος από τις υπερκοστολογήσεις και τις μίζες στα εξοπλιστικά, τη φαρμακευτική δαπάνη και τις προμήθειες. Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ και ο ανίερος εκφυλισμός της από αδίστακτους ολιγάρχες”.

Novartis

Ο πρωθυπουργός έκανε την εκτίμηση πως μόνο για τη Novartis, το κόστος είναι αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την περίοδο 2000-2010, η ζημία για το Δημόσιο φτάνει τα 23 δισ. ευρώ, σχεδόν ένα μνημόνιο ή πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και αυτό είναι από τις σημαντικότερες αιτίες που το ασφαλιστικό σύστημα έφτασε τα βράχια. Αν αυτά τα λεφτά είχαν μείνει στα ταμεία, ίσως είχαμε αποφύγει τα μνημόνια.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, “το πλέον ανήθικο είναι αυτό που έγινε μετά τα μνημόνια. Ότι το πάρτι συνεχίστηκε και μετά. Την ώρα που κόβονταν συντάξεις και πετσοκόβονταν μισθοί, φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο πολυεθνικές και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες”.

Σήμερα ξεμπερδεύουμε από το “Μαζί τα φάγαμε”

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα τόνισε πως “σήμερα ξεμπερδεύουμε και με μια κρατούσα χυδαιότητα. Αυτή του «μαζί τα φάγαμε». Πολιτικά ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία. Σας καλώ να αναλογιστείτε, όχι την ποινική (γιατί δεν είμαστε δικαστές) αλλά την ηθική ευθύνη και την απαξίωση. Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν ανάγκη περίθαλψης έγιναν αντικείμενο ανήθικης κερδοσκοπίας.

Τώρα ορισμένοι εξ αυτών δεν ντρέπονται να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Το λένε αυτό αυτοί που είναι οι «αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα». Είχαν θρονιαστεί σε κρίσιμα πόστα και έκαναν τον πόνο του λαού αντικείμενο μίζας. Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες απειλούν τη Δικαιοσύνη, σημείωσε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που χάθηκαν από τη Novartis, δεν θα πράξει αυτά που έπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Αντιθέτως θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνει το δίκαιο για να πάρουμε και το τελευταίο ευρώ που εκλάπη από τον ελληνικό λαό”.

Προανακριτική Επιτροπή και Παραγραφή

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα γίνει ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση του θέματος. Η μόνη θεσμική οδός που υπάρχει είναι η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την παραγραφή, σημείωσε ότι είναι ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή αλλά δεν βοηθά τους εμπλεκόμενους. Οποιος αντί να μιλά για την ουσία, μιλά για παραγραφή εξαιτίας ενός «κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών», δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κραυγάζει ενοχή ή επιθυμία συγκάλυψης.

Εκτίμησε ότι το «κλειδί» κρύβεται σε μία και μόνη φράση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στη φράση που λέει «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», γιατί όπως είπε, μόνο αυτά παραγράφονται. Τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που πιθανώς κριθεί ότι δεν εντάσσονται, έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο κοινός ποινικός νόμος.

Η απάντηση στο ποιος θα το κρίνει αυτό, είναι σαφής: είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται μιας Μεταλλαγμένης δεξιάς

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε τηνευκαιρία να εξαπολύσει άμεση επίθεση εναντίον του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και χαρακτήρισε ηγέτη μια μεταλλαγμένης δεξιάς. 

“Προκύπτουν ερωτήματα που δεν αφορούν τους άμεσα εμπλεκόμενος αλλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη «μεταλλαγμένη ΝΔ της οποίας ηγείται». Το πρόβλημα είναι ότι έχουν αποδοθεί σε επιχείρηση εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της Δικαιοσύνης.

Κινούνται στην γκρίζα ζώνη νομιμότητας και παρανομίας. Απλώνουν «μαύρη σκιά για να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες αλλά και τις πιθανές ποινικές ευθύνες, αν αυτές αποδειχθούν. Δημόσια, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους και κουκούλας. «Ποιος κυβερνά αυτό το ιστορικό κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ με το συντηρητικό κόμμα της τάξης και της νομιμοφροσύνης; Με ποια στοιχεία καταγγέλλει σημεία και τέρατα; Πώς η άψογη μέχρι χθες Δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Ποιο Σύνταγμα επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπε, δεν ξανάγινε να διασύρονται και να απειλούνται δικαστικοί λειτουργοί που ασκούν το λειτούργημά τους. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο κος Μητσοτάκης να μιλήσει με ονόματα. Να πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη «σκευωρία». Ποιοι δικαστικοί λειτουργοί κινήθηκαν με εντολή της κυβέρνησης και ποιος «έστησε» τις αναφορές του FBI.

Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις (που δεν τις έχει), ας μην επαναλάβει τα περί «σκευωρίας» και ας συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε ωστόσο ότι αυτό δεν θα γίνει, γιατί έχει χάσει τον έλεγχο και είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο κόμμα του.

Και στο βάθος έξοδος από το μνημόνιο

Δεν θα επιτρέψουμε η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα να είναι μονομερής. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός είναι η έξοδος από τα προγράμματα επιτροπείας και την κρίση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, και η παραγωγική ανασυγκρότηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την επιτροπεία. Εχουμε ήδη καταφέρει να γυρίσουμε τη σελίδα. «Οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες», εκτίμησε και χαρακτήρισε δείκτη την έξοδο στις αγορές χρήματος με επιτόκιο που είχε να δει η χώρα προ της κρίσης. Σημείωσε δε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά άλλο ενδεχόμενο από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές και δυσβάσταχτες υποχρεώσεις για τον ελληνικό λαό”. Όπως είπε, δύο είναι τα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη: οι όροι για τη ρύθμιση του χρέους και το καθεστώς που θα βρεθεί η χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο. Ένα καθεστώς στο οποίο η όποια εποπτεία θα είναι αντίστοιχη των άλλων χωρών που μπήκαν σε μνημονιακή περιπέτεια.

Η όποια εποπτεία θα γίνεται στη βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου. Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου”.

Μακεδονικό ζήτημα και συλλαλητήριο

“Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο. Κάποιοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. “Δεν αγνοούμε τη γνώμη κανενός”.

Αναρωτήθηκε όμως ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. Ηταν η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Κρούουν ανοικτές πόρτες. Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα. Αν είναι αυτό το μήνυμα, είναι λάθος. Είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Αν το αίτημα είναι μη δώσετε το όνομα Μακεδονία, πρέπει να πούμε την αλήθεια: είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί καμία κυβέρνηση μετά το 1992 δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Το όνομα το αποδέχτηκε εδώ και πολλά χρόνια: από τον πόλεμο και μετά και στη συνέχεια με την αποδοχή της προσωρινής ονομασίας ως «πΓΔΜ».

Αυτό που καλείται να κάνει η κυβέρνηση δεν είναι δώσει αλλά να πάρει πίσω. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» ως σφετερισμό της ελληνικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έγιναν βήματα με τη μετονομασία του αεροδρομίου και της Εθνικής Οδού.

“Δεν θέλω να ισχυριστώ ότι θα είναι εύκολη διαπραγμάτευση”, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. “Είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας, που είναι ξεκάθαρη από το 1992 και μετά, δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση του αλλά και αυτή του κόμματός του”.

Και ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του απαντώντας σε όσους λένε πως το θεμα με την NOvartis χρησιμοποιήθηκε για να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία “Κάποιοι λένε ότι στήθηκε μια υπόθεση που ερευνάται επί ενάμιση χρόνο, με 250.000 σελίδες, για να σκεπαστεί το Μακεδονικό. Αναρωτήθηκαν μήπως κάποιοι άλλαξαν θέση για να βρουν κάλυψη, έσπευσαν να πουλήσουν πατριωτισμό για να βρουν κάλυψη στις πρακτικές τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ