Novartis-gate: Τι λένε οι καταθέσεις του “Μάξιμου Σαράφη” για Αβραμόπουλο, Λοβέρδο και Γεωργιάδη

Σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης που κατατέθηκε στην Βουλή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις καταθέσεις των τριών ανωνύμων μαρτύρων που καταγράφονται σε αυτή, φέρεται να υπάρχει διαδρομή “βρώμικου χρήματος” από τα ταμεία της Novartis προς Έλληνες πολιτικούς.

Οι τρεις μάρτυρες που αναφέρονται στην δικογραφία με τα κωδικά ονόματα “Μάξιμος Σαράφης”, “Αικατερίνη Κελέση” και Ιωάννης Αναστασίου”, αναφέρονται σε χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών αλλά όχι πάντα με βεβαιότητα. Για κάποιους αναφέρονται ότι χρηματίστηκαν βάση προσωπικής τους εκτίμησης, ενώ για άλλους αναφέρουν λεπτομερή στοιχεία. 

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλος ο “Μάξιμος Σαράφης” σε κατάθεση του αναφέρει πως “..Αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επι υπουργίας Αβραμόπουλου. Πιο συγκεκριμένα από ό,τι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας “το Βήμα” το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis. Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και γα την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος” για να συνεχίσει πως “θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ”.

Στην συνέχεια ο ¨Μάξιμος Σαράφης” αναφέρεται και στο θέμα των εμβολίων για τον Η1Ν1 λέγοντας πώς “Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της” ενώ ο ίδιος μάρτυρας αναφέρει σε άλλο σημείο πως πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε άγνοια για τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην τεράστια παραγγελία εμβολίων.

Ο μάρτυρας συνεχίζει και επισημαίνει στην εισαγγελέα πως “Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ”

Σε επόμενη κατάθεση του στις 15 Ιανουαρίου 2018, ο ίδιος μάρτυρας αναφέρεται στον Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας πως ο τότε υπουργός και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν “απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails”.

Από τη στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό” λέει ο μάρτυρας, που παράλληλα αναφέρει ότι “είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης”.

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την τιμολόγηση δύο φαρμάκων (GILENYA και TASIGNA 150). “Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής. Στις 21.07.2011 και ώρα 20:52 εστάλη μήνυμα προς τον τότε πρόεδρο της Novartis Ελλάς Arnout Ploos van Amstel και τον τότε Οικονομικό Διευθυντή της Novartis Ελλάς Miguel Freire με τίτλο ‘please take into account’ (παρακαλώ λάβετε υπόψη). Πιθανολογώ, δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρονταν τα εξής: Ο αντιπρόεδρος ζητούσε να λάβει έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του, ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους του τμήματος) για τον προϋπολογισμό του έτους 2012” όπως λέει ο μάρτυρας, που ισχυρίζεται επίσης ότι ο Φρουζής αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους “σχετικούς τομεάρχες υγείας, διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας”.

Στην συνέχεια ο “Μάξιμος Σαράφης” υποστηρίζει πως η Novartis, “δωροδόκησε κατ’ επανάληψη και εν γνώσει του το σύμβουλό του Νικόλαο Μανιά, ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που είχε ο ίδιος δημιουργήσει, με χρηματοδότηση της Novartis Ελλάς”, ενώ κάνει λόγο και για επιπλέον δωροδοκία του Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να μην εγκριθεί η χρήση ανταγωνιστικού προς την Novartis σκευάσματος “Η Novartis Ελλάς, προκειμένου να μην προχωρήσει αυτό δωροδόκησε τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου”.

Σε συμπληρωματική του κατάθεση στις 2 Φεβρουαρίου του 2018. ο “Μάξιμος Σαράφης” συνεχίζει την κατάθεση του και αυτή τη φορά αποκαλύπτει στοιχεία για τον Άδωνη Γεωργιάδη, για τον οποίο ο μάρτυρας θεωρεί πως η επένδυση στις τηλεπωλήσεις βιβλίων είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας του πρώην υπουργού.

“Γνωρίζω ότι άμεση συνεργάτιδα του υπουργού ήταν η κα. Κατραβά με την οποία η Νοβάρτις μέσω του τμήματος market access του οποίου προσίτατο ο Κων. Φρουζής είχε επίσημη και ανεπίσημη επικοινωνία μέσω emails εταιρικών και προσωπικών και μέσω τηλεφωνημάτων» αναφέρει εισαγωγικά ο μάρτυρας για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι επικοινωνίες αυτές γίνονταν προκειμένου η κα Κατραβά να κανονίζει τα απόρρητες συναντήσεις του Φρουζή εκ μέρους της Νοβάρτις με τον υπουργό. Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το “κλείσιμο” συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού, προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρεία πολιτικές αποφάσεις. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι οι πιο τακτικές επικοινωνίες γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα προσωπικά τους τηλέφωνα και όχι μέσω των επίσημων υπηρεσιακών λογαριασμών του υπουργείου. Θέλω επίσης να σας καταθέσω ότι όπως είναι ευρέως γνωστό ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από την Νοβάρτις, εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Με δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης του συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ