Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές, πότε θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες;

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι 250 εκτιμητές που θα αναλάβουν να βγάλουν τις νέες αντικειμενικές αξίες. το μόνο που μένει είναι η έκδοση της ανάλογης υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και εντός 20 ημερολογιακών ημερών, οι εκτιμητές θα πρέπει να έχουν καθορίσει τις νέες τιμές ζώνης, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως παρά τις μικρές καθυστερήσεις θα υπάρξει τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Πληροφορίες μέσα από το υπουργείο αναφέρουν πως από τις 10.000 υπό εκτίμηση περιοχές, το 65% θα διεκπεραιωθεί από τρεις εκτιμητές, ενώ το υπόλοιπο 35% από δύο.

Η διαδικασία της εκτίμησης θα γίνεται μέσω συμπλήρωσης ειδικού εντύπου-πρότυπου για κάθεζώνη σε ειδική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ενώ θα λαμβάνεται θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών. Στις αρχές Μαρτίου αναλαμβάνουν να τρέξει το πρόγραμμα η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας ενώ το τελικό λόγο θα τον έχει η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Για την εκτίμηση θα συνυπολογιστούν πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία, ενώ μόλις συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα ξεκινήσουν τα σενάρια προσομοίωσης προσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ με σκοπό να μην αλλάξει ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ του μνημονίου. 

Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αφού τόσο ο περιορισμένος χρόνος όσο και ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν επιτρέπουν τις αλλαγές, τουλάχιστον αυτή την περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ