Το Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό

Δυναμίτη στα θεμέλια του προϋπολογισμού ετοιμάζεται να βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποφάσεις που αφορούν στο θέμα των ένστολων όλων των βαθμίδων, καθώς η τριμελής επιτροπή συμμόρφωσης αποφάσισε πως εντός 8 μηνών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά οι αποδοχές και οι συντάξεις των ένστολων όλων σωμάτων ασφαλείας καθώς και των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων. 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αναδρομική ισχύ και η αναπροσαρμογή θα πρέπει να γίνει για το διάστημα 2012 έως την πρώτη Ιανουαρίου 2017, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταβληθούν και οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν. 

Η απόφαση αυτή της επιτροπής συμμόρφωσης, φέρνει πολλαπλά προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην ουσία βάζει βόμβα στα δημοσιονομικά θεμέλια, αφού η απροθυμία των κυβερνήσεων από το 2014 και μετά να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρουν πως οι μισθοί και οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα, μπορεί να στοιχίσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Στην απόφαση επίσης του Συμβουλίου αναφέρεται ρητά πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί ένα αρκετά υψηλό πρόστιμο. 

Η επιβολή προστίμου δεν θα είναι η πρώτη,καθώς και παλιότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε επιβάλει πρόστιμο προς το υπουργείο Οικονομικών ύψους 200.000 ευρώ για την μη συμμόρφωση του προς τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου του 2014, που όριζαν ως αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των σωμάτων.

Ταυτόχρονα με τις τελεσίδικες αποφάσεις περί συμμόρφωσης εντός οκτώ μηνών, το Συμβούλιο αποφάσισε πως οι αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι ένστολοι, περιλαμβάνουν και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών ομοσπονδιών και ενώσεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ