Βουλγαρία: Tελευταία στην Ε.Ε. στον δείκτη “Rule of Law”

Την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) καταλαμβάνει η Βουλγαρία σε ότι αφορά τον δείκτη Rule of Law Index 2017-2018 που συντάσσεται από το World Justice Project και σχετίζεται με την συνολική σύννομη λειτουργία μιας χώρας εξετάζοντας συνολικά 44 δείκτες που εκτείνονται κατά μήκος οκτώ διαφορετικών παραγόντων.

Μάλιστα, η Βουλγαρία κατατάσσεται στην 55η θέση μεταξύ 113 κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο, πέφτοντας δύο “σκαλιά” σε σχέση με την περυσινή 53η θέση που είχε καταλάβει.

Για την δημιουργία του δείκτη “Rule of Law Index”, πραγματοποιήθηκαν 110.000 συνεντεύξεις με μέλη καθημερινών νοικοκυριών και ακόμη 3.000 συνεντεύξεις με ειδικούς της αγοράς προκειμένου να “μετρηθεί” ο τρόπος με τον οποίο η νομοθεσία και η εν γένει ευνομία λαμβάνει χώρα σε πρακτικές, καθημερινές περιπτώσεις και καταστάσεις από το γενικότερο πληθυσμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όσο για τους τομείς των 8 διαφορετικών παραγόντων όπου ενυπάρχουν οι 44 δείκτες, εκτείνονται από τους περιορισμούς στις κυβερνητικές εξουσίες, την απουσία διαφθοράς και την “ανοικτή” διακυβέρνηση, μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα, την τάξη και ασφάλεια, την κανονιστική επιβολή, την αστική δικαιοσύνη και την ποινική δικαιοσύνη.

Στον αντίποδα της “φτωχής” παρουσίας και απόδοσης της Βουλγαρίας από την πλευρά των χωρών της Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης, βρίσκεται η Σλοβενία, καθώς καταλαμβάνει την 26η θέση της σχετικής κατάταξης. Την χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών που ανήκουν γεωγραφικά στην ΝΑ Ευρώπη κατέχει η Μολδαβία, καθώς βρίσκεται στην 78η θέση.

Law_rank_bulgaria_980620

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ