Το πιο επικίνδυνο βιβλίο στον κόσμο, μπορεί να σκοτώσει όποιον το αγγίξει

Ένα ράφι στον δεύτερο όροφο του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, φιλοξενεί ίσως το πιο επικίνδυνο βιβλίο στον κόσμο. Για να το ξεφυλλίσει κάποιος θα πρέπει να έχει ειδική άδεια και να φορέσει ειδική στολή. Το ίδιο το βιβλίο είναι φυλαγμένο μέσα σε ένα ειδικό δοχείο, με την κάθε σελίδα να είναι ξεχωριστά σφραγισμένη. 

Τα πιο πολλά αντίτυπα του βιβλίου έχουν καταστραφεί (σε ειδικό χώρο) ενώ διασώζονται πια μόλις 4 αντίγραφα σε όλο τον κόσμο, και όλα κάτω από τα ίδια μέτρα ασφαλείας. 

Το βιβλίο ονομάζεται “Σκιές από τους τοίχους του θανάτου” (Shadows from the Walls of Death) και παρόλο τον ”υπερβολικό” του τίλο, είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει, ένα βιβλίο με δείγματα από ταπετσαρίες για δωμάτια σπιτιών. Αν όλα αυτά ακούγονται λίγο υπερβολικά για ένα βιβλίο με ταπετσαρίες, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Robert M. Kedzie και έγραψε το βιβλίο στα τέλη του 1800. Αν και το ”έγραψε” ίσως είναι λίγο υπερβολικό, καθώς πέρα από ένα εισαγωγικό σημείωμα, οι υπόλοιπες 86 σελίδες δεν έχουν τίποτα άλλο από δείγματα από ταπετσαρίες. 

Ο Robert Kedzie ήταν χειρούργος στον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και μόλις αυτός τελείωσε διορίστηκε καθηγητής χημείας σε πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Παράλληλα το 1873 απετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την υγεία του κράτους και σαν πρόεδρος της επιτροπής “Δηλητήρια, Ειδικές πηγών κινδύνου για τη ζωή και την υγεία”, άρχισε να ενημερώνει για τους κίνδυνους χρήσης αρσενικού στην κατασκευή ταπετσαριών για τα σπίτια. 

walls of death 1

Το 1887, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση υπολογίζει ότι μεταξύ 1879 και 1883, 54-65% του συνόλου των ταπετσαριών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχε αρσενικό, το ένα τρίτο εκ των οποίων σε επικίνδυνα επίπεδα. Το αρσενικό το χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες που έφτιαχναν τις ταπετσαρίες σαν ένα φτηνό υλικό που βοηθάει να φαίνονται καλύτερα τα χρώματα, όμως η ελλιπής πληροφόρηση του κόσμου, έχει προκαλέσει πολλές ασθένειες ακόμα και θανάτους.

Για να ενημερωθεί ο κόσμος, ο Kedzie έκανε το εξής: έφτιαξε ένα «βιβλίο» με τον εύγλωττο τίτλο Σκιές από τους τοίχους του θανάτου (Shadows from the Walls of Death), το οποίο περιείχε μόνο μια σύντομη εισαγωγή για τους κινδύνους του αρσενικού και 86 δείγματα από ταπετσαρίες με αρσενικό. Το εξέδωσε σε 100 αντίτυπα και το έστειλε σε δημόσιες βιβλιοθήκες του Μίσιγκαν. Από αυτά τα 100 αντίτυπα μόνο 4 επιβιώνουν μέχρι σήμερα, καθώς οι περισσότερες βιβλιοθήκες τα κατέστρεψαν υπό τον φόβο της δηλητηρίασης. Τα δύο εξ αυτών βρίσκονται σε πανεπιστήμια του Μίσιγκαν, ένα ακόμα στο Χάρβαρντ και το τέταρτο στην Εθνική Βιβλιοθήκη Φαρμακευτικής των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ψηφιοποίησε το βιβλίο και είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

wals of death

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ