ΣΕΒ: Τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Η διαμόρφωση της αγοράς μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομίας του ΣΕΒ «Προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη», στο οποίο επισημαίνεται πως η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας στο εννεάμηνο του 2017 ήταν ικανοποιητική.

Στα 1.184 ευρώ (+0,5% από πέρυσι) διαμορφώθηκε ο μέσος μηνιαίος μισθός ενώ μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές έφτασε τα 1.567 ευρώ. Ο κλάδος με τις καλύτερες μισθολογικές συνθήκες είναι ο τραπεζικός-ασφαλιστικός, ενώ οι κλάδοι του εμπορίου, του τουρισμού και των μεταφορών έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. 

Αρκετά καλή εικόνα παρουσιάζει το μισθολόγιο σε δημόσιας διοίκησης, εκπαίδευση και υγεία με μέσο μισθό 1.342 ευρώ, όμως μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίστοιχα καλή εικόνα έχει η βιομηχανίας με τον μηνιαίο μισθό να διαμορφώνεται σε 1.476 ευρώ (+1,7% από πέρυσι).

Οι μεικτοί μισθοί μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων σε 11 κλάδους διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2017 ως εξής:

Τράπεζες- ασφάλειες: 2.470,2 ευρώ
Βιομηχανία: 1.452 ευρώ
Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία: 1.354,7 ευρώ
Αγορά ακινήτων: 1.283,1 ευρώ
Κατασκευές: 1.235,5 ευρώ
Μεταποίηση: 1.235,5 ευρώ
Ενημέρωση και Επικοινωνία: 1.223,5 ευρώ
Τέχνη, Διασκέδαση, Λοιπές υπηρεσίες: 1.172,2 ευρώ
Επιστημονικά και τεχνικά επαγγέλματα: 973,5 ευρώ
Εμπόριο, Μεταφορές, Τουρισμός: 970,7 ευρώ
Γεωργία-κτηνοτροφία: 488,6 ευρώ

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης.” σχολιάζει ο ΣΕΒ σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας και τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί η δυνατότητα υποκατάστασης των εισαγωγών και η σχετική κερδοφορία των κλάδων διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μόνιμη βάση.

 “Στο εννιάμηνο του 2017, σημειώθηκε ρυθμός ανάπτυξης 1,1% έναντι -0,2% και -0,3% για ολόκληρο το 2016 και το 2015 αντιστοίχως. Όπως, όμως, είναι εμφανές από τα στοιχεία, η μεγαλύτερη συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης εντοπίζεται στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Λόγω της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της τόνωσης του εξωτερικού τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, αλλά και τη βελτίωση των μεταφορών. Η ισχυρή αυτή συμβολή, όμως, υπεραντισταθμίστηκε από τις εισαγωγές  αγαθών και υπηρεσιών.

Στις εξαγωγές, τα βιομηχανικά προϊόντα επεκτείνονται στο ενδεκάμηνο του 2017 με 10,2% με τα χημικά και τα βιομηχανικά είδη κατά πρώτη ύλη να ενισχύονται άνω του μέσου όρου, και στο σύνολο χωρίς καύσιμα να διαμορφώνεται μια αύξηση κατά 6,9%. Οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα, τέλος, αυξάνουν στο ενδεκάμηνο του 2017 κατά 10,9%, επηρεαζόμενες σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές μεταφορικών μέσων (+31,7% κατ’ αναλογία των επενδύσεων σε αυτά τα επενδυτικά αγαθά). Χωρίς τις εισαγωγές μεταφορικών μέσων, οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξάνουν κατά 8%.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να αυξηθεί η δυνατότητα υποκατάστασης των εισαγωγών και η σχετική κερδοφορία των κλάδων διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μόνιμη βάση. Ήδη, μετά τη μεγάλη βελτίωση από το 2009 λόγω της υφεσιακής επίπτωσης του προγράμματος προσαρμογής στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, τα τελευταία χρόνια από το 2015, η ανταγωνιστικότητα εμφανίζει τάσεις χειροτέρευσης”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ