Σόρος: Ο Τραμπ οδηγεί τον πλανήτη σε πυρηνικό πόλεμο

Ευθείες βολές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, εξαπέλυσε από το Νταβός της Ελβετίας ο Τζορτζ Σόρος μιλώντας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υποστηρίζοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει θέσει τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια και όλο τον πλανήτη σε τροχιά πυρηνικού πολέμου με την Βόρεια Κορέα.

“Το γεγονός του πυρηνικού πολέμου είναι τόσο τρομακτικό που προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, όμως είναι πραγματικό”, δήλωσε ο Τζ. Σόρος και συμπλήρωσε «πράγματι, οι ΗΠΑ έχουν μπει σε πορεία προς πυρηνικό πόλεμο καθώς αρνούνται να αποδεχθούν πως η Βόρεια Κορέα έχει γίνει πυρηνική δύναμη. Αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει την πυρηνική της δυναμικότητα με όση ταχύτητα είναι δυνατή, κάτι που με τη σειρά του ίσως προκαλέσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική υπεροχή τους προληπτικά, ξεκινώντας ουσιαστικά έναν πυρηνικό πόλεμο για να αποτρέψουν έναν πυρηνικό πόλεμο, κάτι που εμφανώς είναι μια αντιφατική στρατηγική”.

Σύμφωνα με τον Σόρος “όχι μόνον η επιβίωση της ανοικτής κοινωνίας, αλλά η επιβίωση ολόκληρου του πολιτισμού μας διακυβεύεται. Η άνοδος ηγετών όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα και ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό”. Προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να αποτραπεί μια πυρηνική κρίση, ο Τζ. Σόρος πρότεινε μια προσέγγιση “μαστιγίου και καρότου” προς την Βόρεια Κορέα, “στο πλαίσιο της οποίας η Πιονγκγιάνγκ θα επιβραβευθεί για την αναστολή της περαιτέρω ανάπτυξης πυρηνικών όπλων”.

Ο Τζ. Σόρος δεν έχει κρύψει την γνώμη του για τον Αμερικανό πρόεδρο και την πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές του και από το Νταβός συνέκρινε τον Ντ. Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως προσπαθεί να δημιουργήσει ένα “κράτος-μαφία που καταπιέζει τα ανθρώπινα δικαιώματα” κάτι όμως που δεν μπορεί καθώς “το σύνταγμα και οι θεσμοί των ΗΠΑ αλλά και η ζωντανή κοινωνία δεν θα το επιτρέψουν”.

Ο Τζόρτζ Σόρος δήλωσε πως τόσο ο ίδιος μέσω της προσωπικής του περιουσίας, όσο και το ίδρυμα του μέσω των δράσεων του, χρησιμοποιούνται για να “προστατεύσει τα δημοκρατικά επιτεύγματα του παρελθόντος” ενώ τόνισε πως θα κινητοποιήσει τις δικές του πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να προσπαθήσει να νικήσει τον Τραμπ “Θεωρώ ξεκάθαρα την κυβέρνηση Τραμπ ως επικίνδυνη για τον κόσμο. Πρόκειται για ένα προσωρινό φαινόμενο που θα έχει εξαφανιστεί έως το 2020, ίσως και νωρίτερα“.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, αναφέρθηκε στη συνέχεια του λόγου του και στα κοινωνικά δίκτυα, υποστηρίζοντας πως εισβάλουν στις ζωές των ανθρώπων και σε ορισμένες περιπτώσεις τις καταστρέφουν.

Κλείνοντας ο Τζ. Σόρος αναφέρθηκε και στις ανησυχίες του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως βρίσκεται σε μια “επαναστατική περίοδο”, με την Ρωσία να έχει αναδυθεί σαν υπερδύναμη και την Ευρώπη να βρίσκεται σε σύγχυση. 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ