Η αύξηση της φορολογίας στις ΗΠΑ για τα ηλιακά panel πλήττει τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ είναι ένα πλήγμα σε μια ακμάζουσα παγκόσμια βιομηχανία, και “ταρακούνησε” τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που φοβούνται για το μέλλον των επιχειρήσεων τους.

Παρά το γεγονός ότι η κίνηση είχε ως στόχο να βοηθήσει τους Αμερικανούς κατασκευαστές, κάποιοι από τους ίδιους είπαν ότι θα επιβραδύνει τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην ηλιακή ενέργεια και θα κοστίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο Ντ. Τραμπ  τη Δευτέρα ενέκρινε μια αύξηση 30% στους δασμούς εισαγωγής ηλιακών panel, το οποίο θα μειωθεί σε 15% μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ έως και 2,5 γιγαβάτ (GW) μη συναρμολογημένων ηλιακών  panel μπορούν να εισάγονται χωρίς δασμούς κάθε χρόνο.

Η είδηση ​​έκανε την SMA Solar, την μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακή ενέργειας της Γερμανίας, η οποία έχει το 46% των πωλήσεών της στην Αμερική, να δει απώλειες -4,6%, φτάνοντας σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων, ενώ η Νορβηγική REC Silicon έπεσε -1,2%.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier είπε ότι το κόστος των ηλιακών προϊόντων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθεί, και ότι το Βερολίνο θα συζητήσει το θέμα με την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στον κόσμο μετά την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ηλιακό δυναμικό αυξήθηκε σε σχεδόν 400 GW το περασμένο έτος από τα 10 GW του 2007, σύμφωνα με την Διεθνή Διοίκηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια περίπου 23.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυτό το έτος και έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή ακύρωση επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ηλιακή ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ