Narendra Modi: Αυτές είναι οι 3 μεγαλύτερες απειλές για τον πολιτισμό

Η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία και η αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση είναι οι τρεις πιο σημαντικές προκλήσεις για τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Narendra Modi, ηγέτης της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομάς στον κόσμο, καθώς και της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνολογίας, το σχέδιο της Ινδίας για την καταπολέμηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και πώς η χώρα είναι έτοιμη να «μειώσει την γραφειοκρατία και να στρώσει το κόκκινο χαλί» στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος από ρήγματα και ρήξεις, θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον», δήλωσε ο Modi.

«Με τις νέες δυνάμεις που προκύπτουν, η ισορροπία μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων και της πολιτικής εξουσίας αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα. Εξαιτίας αυτού, μπορούμε να προβλέψουμε εκτεταμένες αλλαγές στη φύση αυτού του κόσμου σε σχέση με την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.»

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τόσο πολυάριθμες όσο είναι και τρομακτικές», δήλωσε ο Modi, πριν αναφερθεί στις τρεις βασικές προκλήσεις που πιστεύει ότι «αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού.»

Κλιματική αλλαγή

«Οι παγετώνες υποχωρούν, οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική, πολλά νησιά βυθίζονται… μπορεί να υπάρχουν πλημμύρες, ή μπορεί να υπάρξει ξηρασία, βλέπουμε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός για να συνεχίσει “Οι χώρες έχουν αποτύχει να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις, θα  έπρεπε όλοι να έχουμε βγει από τα στενά όρια μας και να έχουμε δείξει αλληλεγγύη. 

Όλοι μιλούν για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι ή χώρες που υποστηρίζουν τα λόγια με τους πόρους τους, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν την κατάλληλη τεχνολογία. Πολύ λίγοι από αυτούς βγαίνουν μπροστά για να βοηθήσουν.

Έχουμε μετακινηθεί από ένα μοντέλο λιτής κατανάλωσης, σε κατανάλωση με βάση τα θέλω μας, με βάση την απληστία. Αυτό είναι η εξέλιξη μας; ή μήπως είναι η παρακμή μας;” 

Στην συνέχεια ο Narendra Modi αναφέρθηκε στον φιλόδοξο στόχο της Ινδίας για την στροφή σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας. “Για την σωτηρία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση μας έχει προγραμματίσει μια μεγάλη εκστρατεία και έχει βάλει ένα πολύ φιλόδοξο στόχο. Μέχρι το 2022 έχουμε βάλει σαν στόχο να παράγουμε 175 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος για μια χώρα σαν την Ινδία”. 

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ινδία έχει επιτύχει την παραγωγή περίπου 60 γιγαβάτ, περίπου το ένα τρίτο αυτού του στόχου.

Τρομοκρατία

Η δεύτερη μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός είναι η τρομοκρατία, σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό. 

Η τρομοκρατία είναι επικίνδυνη, αλλά εξίσου επικίνδυνη είναι η τεχνητή διάκριση που δημιουργήθηκε μεταξύ καλών και κακών τρομοκρατών. Η ριζοσπαστικοποίηση των νέων είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητική” για να συνεχίσει “«Η άλλη σοβαρή σύγχρονη άποψη στην οποία θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας, είναι ότι μορφωμένοι, ευκατάστατοι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται … Ελπίζω ότι σε αυτό το φόρουμ θα συζητηθούν λύσεις στα ρήγματα που δημιουργούνται από την τρομοκρατία και τη βία”.

Παγκοσμιοποίηση

Ο Ν. Modi κλείνοντας θεώρησε σαν τρίτη απειλή την απόρριψη των αρχών της παγκοσμιοποίησης σε ορισμένες περιοχές και χώρες του κόσμου.

“Πολλές κοινωνίες και χώρες κλείνονται όλο και πιο πολύ στον εαυτό τους. Είναι σαν να συμβαίνει το αντίθετο της παγκοσμιοποίησης, Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της νοοτροπίας και οι λάθος προτεραιότητες, δεν μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο επικίνδυνες από την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία. 

Όλοι μιλάνε για ένα διασυνδεμένο κόσμο, αλλά θα πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός πως η παγκοσμιοποίηση έχει χάσει την αίγλη της. Στην θέση της οι δυνάμεις του εθνικού προστατευτισμού σηκώνουν κεφάλι ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Η πρόθεση τους δεν είναι μόνο να την αποτρέψουν, αλλά να αντιστρέψουν τη φυσική ροή της. 

Αυτό εγείρει εμπόδια τα οποία τιμωρούν τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι εμπορικές συμφωνίες έχουν έρθει σε αδιέξοδο, πολλές χώρες έχουν δει μια μείωση στις διασυνοριακές επενδύσεις και η ανάπτυξη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχει σταματήσει.

Η λύση σε αυτή την ανησυχητική κατάσταση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση δεν είναι η απομόνωση. Η λύση είναι στην κατανόηση και την αποδοχή της αλλαγής“. έκλεισε την ομιλία του ο Ινδός πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ