“Κόκκινη” η Wall Street υπό τον φόβο ”λουκέτου” στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Οι φόβοι για το ενδεχόμενο “λουκέτο” στην κυβέρνηση στο τέλος της ημέρας επηρέασε την αγορά και ώθησε τον Dow Jones σε αρνητικά πρόσημα. 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 26.026 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,34%, ο S&P 500 -0,16% στις 2.798 μονάδες και ο Nasdaq -0,03% στις 7.296 μονάδες. Ο δείκτης των 30 μετοχών κατέγραψε απώλειες 97 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε πάνω από 150 μονάδες. Εναλλαγές μεταξύ κερδών και ζημιών χαρακτήρισαν τη σημερινή πορεία του S&P 500.

Ενώ οι συζητήσεις και η πιθανότητα λουκέτου έχουν αυξηθεί κατά πολύ όλο αυτό το διάστημα, η αγορά επέλεξε να τις αγνοήσει.

Το ενδεχόμενο “λουκέτο” οφείλεται στην αδυναμία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών να συμφωνήσουν στην Γερουσία στην ψήφιση μια πρότασης χρηματοδότησης. Στην περίπτωση που δε υπάρξει συμφωνία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κλείσει σήμερα Παρασκευή. 

Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο,ήταν τον Οκτώβριο του 2013, με την κυβέρνηση να μένει εκτός λειτουργίας επί δύο εβδομάδες.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε προσωρινή αργία ή υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, με όλες τις λειτουργίες του κράτους να μπαίνουν σε αναμονή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ