Σε επιτήρηση μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων η Ελλάδα, μετά τη λήξη του προγράμματος

Ενώ το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για την Δευτέρα, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις σε παρασκηνιακό και όχι μόνο επίπεδο έχουν ξεκινήσει από αρκετά νωρίτερα. “Πρωταγωνίστρια” των συζητήσεων είναι φυσικά η Ελλάδα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ η συζήτηση για το χρέος έχει μπει σοβαρά στο τραπέζι. 

Σε δηλώσεις του χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μίλησε τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συζήτηση που θα γίνει για το χρέος, αλλά τόνισε επίσης τα προβλήματα και τα αγκάθια που έχει μπροστά της η Ελλάδα. Αυτό που στην ουσία επιβεβαίωσε ήταν το γεγονός πως η Ελλάδα θα μείνει σε πρόγραμμα, ακόμα και μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ενώ η επιτήρηση θα διαρκέσει μέχρι η χώρα να έχει αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει. 

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η σχέση της με άλλα κράτη, ειδικά αυτά τα οποία πέρασαν με τη σειρά τους από πρόγραμμα διάσωσης, αφού και αυτά με τη σειρά τους έχουν ανάγκη από αποθέματα ρευστότητας, όμως η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η χώρα έχει σχεδιάσει να δημιουργήσει απόθεμα ρευστότητας 12-15 δισ. ευρώ, τα 9 δισ από τα οποία θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, μέχρι το τέλος του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, το πρόγραμμα επιτήρησης της Ελλάδας θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με τις άλλες χώρες που πέρασαν από την ίδια διαδικασία. Ανεξάρτητα όμως από το πρόγραμμα επιτήρησης, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μπει σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, φτάνει να το ζητήσει, όμως από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις και δηλώσεις της Ελληνικής πλευράς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό,

Σε ότι έχει να κάνει με τις διεργασίες του επερχόμενου Eurogroup, ο αξιωματούχος πιστεύει πως θα υπάρξει πολιτική συμφωνία και πως η δόση που θα εκταμιευτεί θα είναι ύψους 6-7 δις ευρώ και θα εκταμιευτεί σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Υπάρχουν ακόμα κάποια ”αγκάθια”που θα πρέπει να συζητηθούν, όμως σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι προϋποθέσεις, είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.