Οι Financial Times προειδοποιούν, υπάρχουν κίνδυνοι στο “τέλος του μεγάλου Ελληνικού πειράματος”

Με μια οικεία ιεροτελεστία, η ελληνική βουλή αυτήν την εβδομάδα ψήφισε το τελευταίο “βουνό” σαρωτικών μεταρρυθμίσεων — που αφορούν τα πάντα, από αγορές ενέργειας μέχρι τα εργατικά σωματεία — ώστε να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το “πράσινο φως” για την προτελευταία αξιολόγηση του πακέτου, την ερχόμενη Δευτέρα”.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Financial Times, που αφορά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ταυτόχρονα οι FT επισημαίνουν πως η έξοδος από τα μνημόνια, δεν θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο ελπίζει ο ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με τους FT, αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διευθετεί αθόρυβα τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει πριν από το καλοκαίρι. “Υποτίθεται ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ολοκληρώσει μια οκταετία οικονομικής επιτήρησης'”, αναφέρει το δημοσίευμα των FT για να επισημάνει στη συνέχεια ότι ο Αύγουστος είναι ο προγραμματισμένος μήνας εξόδου.

Ταυτόχρονα η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις κινητοποιήσεις του κόσμου “σε μια ύστατη πράξη αντίστασης, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική βουλή για να εκφράσουν την οργή τους για αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία που δυσχεραίνουν την κήρυξη απεργιών. «Ο νόμος είναι απόλυτα αντιδημοκρατικός, μια μορφή σύγχρονης δουλείας», είπε ο επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ στην δημοσιογράφο του Guardian, Helena Smith”. 

Σύμφωνα με το άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις προαναφερόμενες κινητοποιήσεις ως μια «μικρή δυσκολία» στην «κατά τ’ άλλα ομαλή πορεία προς την οικονομική ανεξαρτησία».  Όπως εξηγεί, από τη περασμένη χρονιά η ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τα αποθέματα μετρητών της για να προετοιμαστεί για τη ζωή εκτός μνημονίων ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ακόμα και συμβουλές στους σοσιαλιστές της Γερμανίας για το πώς να αναβιώσουν την καταπονημένη κεντροαριστερά της Ευρώπης.

“Ωστόσο στις Βρυξέλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι όσο απρόσκοπτη επιθυμεί ο κ. Τσίπρας” τονίζει ο αρθρογράφος. Όπως αναφέρει, στο τέλος του «μεγάλου ελληνικού πειράματος» ελλοχεύουν κίνδυνοι. «Δύο μακρές δικαστικές υποθέσεις έχουν ρίξει νέο φως σε κάποιες από τις αμφιβολίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κατάσταση των εγχώριων ζητημάτων της Ελλάδας», εξηγεί το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην δίκη του πρώην επικεφαλής του ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, και στην εκκρεμή δίκη τριών πρώην αξιωματούχων της Ευρωζώνης που εργάστηκαν ένα διάστημα ως στελέχη στο ΤΑΙΠΕΔ. «Και οι δύο διώξεις αφορούν σε φερόμενα εγκλήματα τεχνοκρατών κατά του ελληνικού κράτους”.

Οι FT επισημαίνουν επίσης πως πριν της έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, η Αθήνα θα πρέπει να ανοίξει το ευαίσθητο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο η καθυστέρηση στην δημιουργία κυβέρνησης στην Γερμανία, ίσως καθυστερήσει αυτή την διαδικασία, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει την άνοιξη.

“Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σκοπεύει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ μπορεί να δρομολογήσει την δική του ήσυχη έξοδο από την Ελλάδα και την Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ