Η “απόλυση” του πρωθυπουργού της Ρουμανίας “γκρεμίζει” το λέι

Το ρουμανικό λέι υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ την Τρίτη εν μέσω της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Mihai Tudose.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε την ισοτιμία την Τρίτη στα 4,6599 λέι ανά ευρώ, 0,74% χαμηλότερα από τα 4,6256 λέι ανά ευρώ τη Δευτέρα. Την Τρίτη το πρωί, το λέι άλλαξε χέρια μεταξύ 4,6340 και 4,6651 ανά ευρώ, σύμφωνα με το Conso.ro το οποίο παρέχει τιμές συναλλάγματος σε πραγματικό χρόνο.

Τον Δεκέμβριο, η ένωση των επαγγελματιών επενδυτών, είπε πως αναμένουν μια συναλλαγματική ισοτιμία 4,6891 λέι ανά ευρώ κατά τους επόμενους έξι μήνες και 4,7329 λέι ανά ευρώ το 2018.

Κατά την διάρκεια του 2017 το λέι βρέθηκε πολλές φορές σε χαμηλά ρεκόρ, εν μέσω δημόσιων διαμαρτυριών κατά των αμφιλεγόμενων αποφάσεων της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού. Χθες ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohanni, όρισε τον μέχρι πρότινος υπουργό Άμυνας Mihai Fifor ως προσωρινό πρωθυπουργό και κάλεσε τα κόμματα της χώρας σε διάλογο. 

Ο M. Tudose παραιτήθηκε την Δευτέρα το βράδυ, ύστερα από την απώλεια στήριξης του από το όργανο λήψης αποφάσεων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ύστερα από μόλις 6 μήνες στην ηγεσία της κυβέρνησης. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που το κόμμα “απολύει” την ίδια του την κυβέρνηση.

Στα τέλη του 2017, η χώρα είδε μαζικές διαδηλώσεις επί 7 συνεχόμενες Κυριακές, όταν οι πολίτες εναντιώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει Γενικό Εισαγγελέα χωρίς την απαραίτητη μέχρι τότε έγκριση του προέδρου της χώρας. Τόσο αυτή η κίνηση όσο και οι επερχόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των πολιτών που είδαν σε αυτά μια προσπάθεια για την αποδυνάμωση της καταπολέμησης της διαφθοράς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ