Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ”σκοτώνουν” το δολάριο για χάρη του γουάν

Κλείνοντας το 2017, ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πως ήρθε πια η ώρα για τη χώρα να πάρει ‘‘κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή”. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό και μέχρι στιγμής η Κίνα δείχνει να έχει επιτύχει σε όλους εκτός από έναν. Και αυτός ο ένας τελευταίος τρόπος, δείχνει σιγά σιγά πως έρχεται η ώρα να εκπληρωθεί. 

Σε ότι έχει να κάνει με το εμπόριο, την υψηλή τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση του προσώπου της χώρας, η Κίνα έχει επιτύχει και με το παραπάνω. Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει καταφέρει να είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας, με μοναδικό “εμπόδιο” που να έχει απομείνει να είναι η διεθνοποίηση του νομίσματός της.

Αυτό το έργο δεν θα είναι εύκολο για την Κίνα αφού τα τελευταία 70 χρόνια το δολάριο έχει γίνει το συνώνυμο των συναλλαγών και είναι το κυρίαρχο νόμισμα, ενώ ακόμα και το ευρώ, παρά την επιτυχία του, ακόμα δεν έχει καταφέρει να υποκαταστήσει την διεθνή δύναμη του δολαρίου. Τα δύο τρίτα από τα 6,9 τρισ. δολαρίων δεσμευμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων παγκοσμίως είναι σε δολάρια. 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Κίνα να πιστεύει πως ο δρόμος για την εδραίωση του γουάν είναι ανοιχτός; Για αρχή η απόφαση του ΔΝΤ να συμπεριλάβει το γουάν στο καλάθι των νομισμάτων, καθιστώντας το επίσημα ως ένα εναλλακτικό αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο σε σχέση με το δολάριο. 

Αυτό δεν άλλαξε και πολύ την δυναμική του γουάν, καθώς από το πρώτο τρίμηνο του 2017, μόλις το 1% των συναλλαγματικών αποθεμάτων κρατήθηκαν σε γουάν, όμως τα πράγματα δείχνουν σιγά σιγά να αλλάζουν.

Η απόφαση της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας να περιλάβει το γουάν στα αποθεματικά της για πρώτη φορά, επέτρεψε στο κινέζικο νόμισμα να καταφέρει ένα υψηλό δύο ετών σε σχέση με το δολάριο. Αν και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για επενδύσεις που να έχει κάνει η Γερμανική τράπεζα σε γουάν, ήρθε η αποκάλυψη από την Γαλλία αυτή τη φορά, πως η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ήδη περιλάβει το γουάν στα αποθεματικά της επίσης. 

Τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε πως είχε ανταλλάξει αποθεματικά αξίας 611 εκατ. δολαρίων σε γουάν. Αν και αυτό το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τα 44 δισ. δολάρια αποθεματικό της ΕΚΤ, δείχνει την αυξανόμενη σπουδαιότητα της Κίνας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Δεν είναι όμως όλα “ρόδινα” για την Κίνα και ούτε ο δρόμος προς την καθιέρωση του νομίσματος της ως κυρίαρχου είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η έλλειψη ρυθμίσεων διαφάνειας κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διστάζουν να επενδύσουν σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Κίνα έδειξε πως είναι πρόθυμη να χαλαρώσει κάποιες διατάξεις που αφορούν τον στενό έλεγχο του νομίσματος. Καθώς το γουάν αποκτά όλο και μεγαλύτερη διεθνή επιρροή, το Πεκίνο θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να ανοίξει πιο πολύ στις ξένες επιρροές. 

Η μέχρι στιγμής πορεία της Κίνας σε εμπόριο και τεχνολογία, έχουν αν μη τι άλλο δείξει πως μπορεί να το κάνει αν θέλει να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ