Το δολάριο έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ-τριετίας και «προβληματίζει» τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Εχθές το δολάριο έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι ενός καλαθιού των πιο δημοφιλών νομισμάτων ενώ το Ευρώ, η Λίρα Αγγλίας και ο χρυσός ανατιμήθηκαν.

Ο Ιανουάριος του 2018 είναι ο ένατος συνεχόμενος μήνας όπου το δολάριο υποτιμάται μια και οι επενδυτές εκτιμούν ότι οικονομική ανάπτυξη που διαφαίνεται στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία θα επιφέρει κέρδη.
Βέβαια το δολάριο παραμένει ένα «καλό» νόμισμα για να «κρατάς» τα χρήματά σου και αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι ακόμα ένας λόγος αυτής της πτώσης είναι η μεγάλη ανατίμησή του των τελευταίων ετών, μια περίοδος που άρχισε το 2014.

Αυτή τη στιγμή το Ευρώ αγοράζει 1,22 δολάρια και μερικοί λόγοι για αυτήν ανατίμηση είναι:  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφαίνεται ότι θα μειώσει το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων, οσχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία αλλά και οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών. Εν τω μεταξύ αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το Δολάριο θα υποτιμηθεί και άλλο φτάνοντας και το 1,24 – 1,25, σε σχέση με το Ευρώ.

Η λίρα Αγγλίας επίσης ανατιμάται από την περασμένη Παρασκευή έναντι του δολαρίου αλλά και το Κινεζικό Γουάν μια και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη δημιουργία αποθεματικού σε Γουάν δίνοντας με αυτό το τρόπο μεγάλη έμφαση και υποστήριξη στις εξαγωγές των Γερμανικών επιχειρήσεων στην Κίνα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την «αδυναμία» του δολαρίου θα είναι σημαντικές για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και ειδικά για τις Startups, που δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α., ενώ αντιθέτως οι Αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα έχουν θετικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς τους.
Περιττό να αναφέρουμε ότι με αυτή την υποτίμηση τα αμερικανικά προϊόντα γίνονται πιο ελκυστικά για την παγκόσμια αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ