Με 154 ΝΑΙ πέρασε το πολυνομοσχέδιο, στο σφυρί και η πρώτη κατοικία

Με 154 “Ναι” πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, αφού εκτός των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ψήφισε υπέρ και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε επίσης υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, από τις 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί γίνονται όλοι ηλεκτρονικά, κάτι που θα επισπεύσει πάρα πολύ τις διαδικασίες και θα ελευθερώσει κυβέρνηση και τράπεζες από τις απεργίες των συμβολαιογράφων αλλά και τις αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων. 

Ταυτόχρονα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω, ενώ σε αυτούς θα εντάσσεται και η πρώτη κατοικία.

Από εδώ και πέρα, μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσω υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων να καλύψει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για να συμπληρωθούν τα 110 συνολικά που προβλέπει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ προκειμένου να ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαδικασίες για το επερχόμενο Eurogroup, θα πρέπει οι θεσμοί να συντάξουν το Compliance Report (την έκθεση δηλαδή που θα κατατεθεί στο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σύμφωνα με την οποία πιστοποιούν την νομοθέτηση των προαπαιτούμενων. 

Με την κατάθεση της έκθεσης (η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας ή την Δευτέρα το πρωί), το Eurogroup θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης, η οποία αναμένεται να γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μετά το Eurogroup να εκδώσει επταετές ομόλογο, το οποίο θα αποτελέσει, μαζί με τα stress tests των Ελληνικών τραπεζών, την μεγαλύτερη ”δοκιμή εξόδου” πριν το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ