45.000 εργαζόμενους αφήνει στο δρόμο η Carillion!

Η Carillion, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Βρετανίας, με συμβόλαια ανάθεσης από το Βρετανικό δημόσιο, η οποία κατασκεύαζε από νοσοκομεία μέχρι δίκτυα υπεραταχείας σιδηροδρομικής γραμμής, μπήκε σε διαδικασία υποχρεωτικής εκκαθάρισης όταν το σχέδιο διάσωσης από το Βρετανικό δημόσιο δεν τελεσφόρησε. 

Την Δευτέρα το πρωί, το διοικητικό συμβούλιο της Carillion δήλωσε ότι “καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε μέτρα για να τεθεί η εταιρεία σε αναγκαστική εκκαθάριση με άμεση ισχύ”, προσθέτοντας ότι έχουν λάβει έγκριση από το δικαστήριο για τη εξέλιξη αυτή. H κυβέρνηση της Βρετανίας δεσμεύτηκε πως θα αναλάβει το κόστος συνέχισης των συμβολαίων που είχε συνάψει η Carillion με το κράτος.

Η εταιρεία απασχολεί 43.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, με τους 20.000 να απασχολούνται στα έργα της εταιρείας εντός της Βρετανίας. Τα χρέη της Carillion ανέρχονται σε 412 εκατ. δολάρια. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, είναι το πολιτικό κόστος χρησιμοποίησης δημόσιου χρήματος για να βοηθήσει μια ιδιωτική επιχείρηση ή να της επιτρέψει να πτωχεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο τις δημόσιες υπηρεσίες και τα έργα υποδομής σε εθνικό επίπεδο. Η εταιρεία έχει συμβόλαια με πολλές κυβερνητικές πτέρυγες, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης δρόμων, της διαχείρισης κατοικιών για τις ένοπλες υπηρεσίες και της λειτουργίας εγκαταστάσεων για σχολεία και νοσοκομεία.

Τα κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης ιδιωτικών εταιρειών είναι σπάνια στη Βρετανία, το πιο αξιοσημείωτο τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα το 2008 και το 2009, όταν ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έσωσε τις τράπεζες της χώρας, αφήνοντας ανέγγιχτα τα κυβερνητικά μερίδια στην Lloyds Banking Group Plc και στη Royal Bank of Scotland Group Plc.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ