Επιδόματα και παροχές προκαλούν την ανησυχία των θεσμών και πιέζουν την κυβέρνηση

Το μπαράζ των κυβερνητικών υποσχέσεων και παροχών έχει προκαλέσει την ανησυχία των θεσμών, με το υπουργείο Οικονομικών να δέχεται τις πιο πολλές επικρίσεις. Στο στόχαστρο μπήκαν και οι πλειστηριασμοί, με τους θεσμούς να ελέγχουν τις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί ειδικά σε αυτούς που γίνονται με φυσικό τρόπο. 

Η κυβέρνηση έχει σαν στόχο, να εντάξει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αυτούς που είναι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική.

Ταυτόχρονα, από χθες οι θεσμοί εξετάζουν προσεκτικά όλες τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται στη βουλή, το οποίο περιέχει όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ένα πολυνομοσχέδιο που αποτελείται από περίπου 600 σελίδες. Το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και τα προαπαιτούμενα που περιέχει να έχουν εφαρμοστεί μέχρι την διάσκεψη του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου. 

Η ανησυχία των θεσμών επικεντρώνεται εκτός από τους πλειστηριασμούς και το πολυνομοσχέδιο, στις παροχές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και στην αναστολή για έξι μήνες της εφαρμογής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Το ΔΝΤ φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από τις παροχές, σε σημείο που να τις αναδείξει σαν κύριο θέμα στην συγκέντρωση του Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ