Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει νέα ανοίγματα στην Κούβα

Όσο οι σχέσεις της Κούβας με τους άμεσους γείτονες της, τις ΗΠΑ, δεν περνάνε και την καλύτερη στιγμή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να αναθερμαίνει τις δικές της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τις επισκέψεις τους στο νησί σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν λίγο τις υπάρχουσες μεν, αλλά υπερβολικά αργές συνομιλίες και συμφωνίες. 

Μετά την ανακοίνωση από την μεριά των Βρυξελλών για υλοποίηση  του Πολιτικού Διαλόγου και Συμφωνίας Συνεργασίας (PDCA) με την Κούβα σε ταχύς ρυθμούς, η Federica Mogherini, ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέβη χθες στην Κουβανική πρωτεύουσα. 

Η νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Κούβα τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2017, ξεκινώντας την επίσημη συνεργασία μεταξύ Αβάνας και Βρυξελλών, τη μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής με την οποία η Ευρώπη δεν είχε συμφωνία συνεργασίας, η οποία για να ολοκληρωθεί τυπικά χρειάζεται και την σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών της Ένωσης.

Η F. Mogherini συναντήθηκε με τον Κουβανό υπ. Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων Rodrigo Malmiera Diaz και οριοθέτησαν τις επεκτάσεις της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές με σκοπό την προετοιμασία των συνομιλιών σε υπουργικό επίπεδο. 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ακολουθήσει αυτές της Αμερικανικής πλευράς, με τις Βρυξέλλες να ακολουθούν σχεδόν πιστά την Ουάσιγκτον στις συνομιλίες με την Αβάνα. Μόλις ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα αναθέρμανε τις συνομιλίες και άνοιξε τις διόδους επικοινωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε, αλλά δεν δείχνει το ίδιο πρόθυμη να ακολουθήσει τον Ντ. Τραμπ ο οποίος δείχνει να βάζει πάλι τις σχέσεις στον “πάγο”. Θα ήταν άλλωστε υποκριτικό, όταν 19 χώρες μέλη της ένωσης έχουν ήδη συνάψει διμερείς σχέσεις με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα πρόθυμη να αποδεχτεί τις Ευρωπαϊκές επενδύσεις. 

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, ενώ πάνω από το 35% του συνολικού τουρισμού της χώρας προέρχεται από την Ευρώπη. 

Η Βενεζουέλα. ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα σύμμαχος και εταίρος της Κούβας, έχει μειώσει δραστικά τις εξαγωγές πετρελαίου προς το νησί λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων, οδηγώντας την οικονομία της Κούβας σε ύφεση για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Αν και η χώρα παρουσίασε ανάπτυξη +1,6% τη χρονιά που πέρασε, παραμένει αρκετά πίσω από τα 2,1 δις. ευρώ που είχε στόχο η κυβέρνηση της Αβάνα. 

Μέχρι στιγμής η συνεργασία με την Ευρώπη έχει υλοποιηθεί σε αναπτυξιακά έργα, ενώ η ένωση έχει δεσμεύσει 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της γεωργίας, της ασφάλειας τροφίμων και της βελτίωσης της χρήσης των φυσικών πόρων για την βιώσιμη ανάπτυξη. 

Το ταξίδι της Mogherini σηματοδοτεί την εξέταση των περαιτέρω σημείων συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ