Μια ασάφεια στο e-banking απειλεί το αφορολόγητο χιλιάδων πολιτών

Επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% μπορεί να κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες πολίτες, για ποσά που στην ουσία έχουν καλύψει. 

Ο λόγος είναι μια ασάφεια στο σύστημα των ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία δεν μπορεί να διακρίνει το είδος της συναλλαγής. Οι τράπεζες δεν μπορούν να διακρίνουν ποιες από τις ηλεκτρονικές πληρωμές αφορούν δαπάνες που συνυπολογίζονται στην κατοχύρωση του αφορολόγητου και ποιες πληρωμές είναι απλά προσωπικές και δεν προσμετρούνται στο αφορολόγητο.

Με αυτό τον τρόπο χιλιάδες πολίτες που χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική τραπεζική μέσα στο 2017, υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουν να “πιάσουν” το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ και να έλθουν αντιμέτωποι με επιπλέον φορολογία 22%, για δαπάνες που στην πράξη έχουν καλύψει. 

Ο λόγος που οι τράπεζες δεν μπορούν να διακρίνουν το είδος των συναλλαγών προέρχεται από το γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ταυτοποιήσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, δηλαδή αυτούς τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πληρωμές από πελάτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συναλλαγές των πελατών να φαίνονται ως απλές μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών.

Το πρόβλημα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα λυθεί μόλις οι επιχειρήσεις δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, χωρίς όμως ακόμα να έχει διευκρινιστεί πως θα αντιμετωπίσει την ισχύουσα κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ