Η Βουλγαρία για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Προεδρία

“Η Βουλγαρία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία σε μία χρονική στιγμή κλειδί για την Ένωση…Το σύνθημα “Η ισχύς πηγάζει από την ένωση” ας μας οδηγεί”. Με αυτή την δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Feacebook, Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ καλωσόρισε την Ευρωπαϊκή Προεδρία. την οποία από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει η χώρα του για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναλαμβάνει την προεδρία, με το μεταναστευτικό να είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει την Βουλγαρική προεδρία, η οποία διαδέχεται την Εσθονία στο θεσμό. 

Το Ευρωπαϊκό όραμα, έχει μεγάλη απήχηση στην γειτονική χώρα με το 62% των πολιτών της χώρας έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η χώρα επιμένει στην πολιτική της σύγκλισης παρά τον περιορισμό των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μετά το 2020 στο πλαίσιο του Brexit. 

Η Βουλγαρία που επιθυμεί την ένταξη της στη ζώνη του Σένγκεν, θα εργασθεί για την απεμπλοκή της από τη συνθήκη του Δουβλίνου, βάση της οποίας η χώρα έχει αναλάβει την φροντίδα προσφύγων και μεταναστών, ενώ επιμένει στην προστασία των εξωτερικόν συνόρων της Ευρώπης.

Η Βουλγαρική προεδρία συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης της ΕΕ με την Βρετανία , σχετικά με τις μετά Brexit συνθήκες, αλλά και το μέλλον των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 

Η Σόφια έχει την πρόθεση θα χρησιμοποιήσει επίσης την γνώση της για τα τοπικά θέματα για να συμβάλει στον καθορισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής ως προς τη συνδρομή προς τις χώρες που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία. Μία σύνοδος κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Βουλγαρία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ