Με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντάται σήμερα o Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου

Με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντάται σήμερα o Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι η πορεία αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών αλλά και το μέλλον των πλειστηριασμών εν όψει των stress test στα οποία θα υποβληθούν οι Ελληνικές τράπεζες τη νέα χρονιά. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια που θα πρέπει να περιμένει η ελληνική πλευρά για τις τράπεζες της από τους εποπτικούς μηχανισμούς, δηλαδή, τον SSM. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για τεστ αντοχής που θα λαμβάνουν υπόψη τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την πορεία του ΑΕΠ. 

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το πώς θα συμβάλλει σε γρήγορες διαδικασίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ο στόχος που έχει εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για τις συστημικές τράπεζες είναι για μείωση κατά 31,3 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, στην επόμενη διετία (2018-19).

Ειδικά η πορεία του ρυθμού των πλειστηριασμών αναμένεται να κρίνει  πολλά τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.  Στο φόντο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν πώς θα αναδείξουν, μέσα τόσο από τη διαδικασία όσο και από το επικοινωνιακό κομμάτι της υπόθεσης, ότι οι εκποιήσεις δεν απειλούν ευπαθείς ομάδες, αλλά αποκαθιστούν ένα καθεστώς δικαίου για τους μετόχους των τραπεζών, τους δυνάμει δανειολήπτες τους φερέγγυους πελάτες σε αντίθεση με αυτούς που είναι κακοπληρωτές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ