Η ΕΕ ζητά εγγυήσεις από τη Βρετανία πριν την δεύτερη φάση του Brexit

Σημαντική η σημερινή μέρα για το Brexit, καθώς οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες την έναρξη μιας νέας φάσης στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο οι ηγέτες των 27 χωρών θα απαιτήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να περάσει έναν νόμο για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, πριν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση σε ότι αφορά το εμπόριο να μπορέσουν να προχωρήσουν αληθινά.

Σημειώνεται πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση στους 27 να αρχίσουν “το συντομότερο δυνατό’ οι συνομιλίες για τη σχέση των δύο πλευρών μετά την αποχώρηση του Η.Β από την Ε.Ε, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας της αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαζυγίου, στα τέλη του Μαρτίου του 2019.

“Η Theresa May έκανε καλές προτάσεις” κι αυτό συνεπάγεται ότι “οι 27 θα διαπιστώσουν αύριο (ότι έχουν σημειωθεί) επαρκείς πρόοδοι” και οι συνομιλίες θα περάσουν στην επόμενη φάση, διαβεβαίωσε η Angela Merkel.

Η ΕΕ αξίωνε να υπάρξουν δεσμεύσεις από πλευράς Βρετανίας και στα τρία μέτωπα: την τύχη των εκπατρισμένων μετά το διαζύγιο, το μέλλον των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και τη διευθέτηση των βρετανικών οφειλών προς την Ευρώπη.

Θεωρεί πλέον ότι αυτές έγιναν, με την προκαταρκτική συμφωνία που κλείστηκε πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βρετανία.

Ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου αναμένεται να τονίζεται ότι “η δεύτερη φάση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει εάν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην πρώτη φάση δεν εφαρμοστούν πλήρως και μεταφραστούν πιστά σε νομικούς όρους (σ.σ. δηλ. εάν δεν εγγραφούν σε νομοσχέδιο) το ταχύτερο δυνατόν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ