M. Centeno: Πλήρη υλοποίηση του προγράμματος και μετά συζήτηση για το χρέος

Μιλώντας στο CNBC ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno αναφέρθηκε στην Ελλάδα και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης προτού λάβει οποιαδήποτε βοήθεια αναφορικά με το χρέος.

Συγκεκριμένα ο Mario Centeno, ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη κάποια “ενδιάμεσα βήματα” προτού ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση χρέους με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο. Σημείωσε πως η χώρα έχει λάβει υποσχέσεις για μέτρα προκειμένου να καταστεί το χρέος πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αλλά το ζήτημα έχει διχάσει τους πιστωτές.

Την στιγμή που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό, οι Ευρωπαίοι πιστωτές πιστεύουν ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Ωστόσο μιλώντας στο ίδιο δίκτυο στις αρχές Δεκεμβρίου, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ελπίδα για μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος.

“Νομίζω ότι θα πετύχουμε ένα πολύ, πολύ καλό αποτέλεσμα πολύ νωρίς”, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

“Θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να είμαστε σε θέση να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα, νομίζω είναι προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ωστόσο ο Μ. Centeno ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να ολοκληρωθεί.

“Είμαστε σε καλή διάθεση για να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να φέρουν εις πέρας όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους του προγράμματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Centeno.

Παράλληλα, ο Μ. Centeno, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να υποστηρίξουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα και να είναι υπομονετικοί με τη χώρα.

“Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα τελευταία χρόνια για να φέρουν εις πέρας όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που υπάρχουν στο πρόγραμμα… Και στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην ιδέα της μεταρρύθμισης, έχοντας υπομονή, αυτό που στα αλήθεια χρειάζεται να κάνουν οι θεσμοί είναι να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις’, τόνισε ο Centeno.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ