Η Σερβία ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει σκοπό να επενδύσει 1,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στη χώρα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 2,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), το 2018 σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην βουλή της χώρας. 

Από αυτά η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει περίπου 671 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις κεφαλαίου και σχεδόν 437 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις σε υποδομές, υπό τον έλεγχο του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντούσαν Βούγιοβιτς. 

Το Σερβικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να ξεκινήσει σήμερα στην ολομέλεια τις συζητήσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου. 

Στο σύνολό του το προσχέδιο, προβλέπει έλλειμμα ύψους 238 εκατ. ευρώ , κάτι που ισοδυναμεί με το 0,6%του εκτιμώμενου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το 2018, ενώ ο προϋπολογισμός βασίστηκε πάνω σε προβλέψεις για ανάπτυξη +3,5% για την χρονιά που έρχεται, προβλεπόμενα έσοδα περίπου 9,9 δισ. ευρώ και δαπάνες σχεδόν 10,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του στο Βελιγράδι James Roaf, το ταμείο αναμένει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σερβίας θα κυμανθεί στο 0,7% του ΑΕΠ για το 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ