ΣΕΒ: Τα προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας βγάζουν τις ελληνικές ΜΜΕ από την κρίση

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από τον ΣΕΒ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την ΕΥ για το προφίλ και τις προκλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 99,9% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήκουν στις μικρομεσαίες και αντιπροσωπεύουν το 87% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Παράλληλα αντιπροσωπεύουν το 19,3% του ΑΕΠ, ενώ ο αριθμός των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (96,9% έναντι 93% στην Ευρωπαϊκή Ένωση) αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα για την επιβίωση τους, καθώς ο κατακερματισμός της παραγωγής αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη τους. 

Η εικόνα στις μεσαίες επιχειρήσεις είναι σαφώς καλύτερη με 178% μεγαλύτερη παραγωγικότητα από τις πολύ μικρές και 40% από τις μικρές, ενώ είναι αυτές που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα.

Σε ότι έχει να κάνει με τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων, τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν οι μεσαίες εταιρείες, ειδικά όσες ασχολούνται με τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έρευνα αλλά και τα στοιχεία που ακολούθησαν αυτή, οι τεχνολογικές εταιρείες ή όσες κινούνται στον ευρύτερο τεχνολογικό χώρο, έχουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές και παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες και δυνατότητες να βοηθήσουν την Ελληνική Οικονομία να βγει από την κρίση. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υγεία, τα αγροτικά προϊόντα και το εμπόριο λιανικής. 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις την Ελλάδα, είναι αυτό της χρηματοδότησης, με προβλήματα δανεισμού και υπερδανεισμό, ενώ η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν τη θέση τους. 

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των χρεών με τις τράπεζες, πολλές εταιρείες περιμένουν τις τράπεζες να κάνουν την πρώτη κίνηση, αντί να αναζητούν από μόνες τους λύση. Οι τράπεζες έχουν τιτάνιο έργο μπροστά τους για να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τις επιχειρήσεις και να προσδιορίσουν την βιωσιμότητα τους, ενώ έχουν ξεκινήσει την αναδιάρθρωση από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με την εξυγίανση να αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

Ο δρόμος για την επιβίωση ειδικά των μικρών επιχειρήσεων, περνάει μέσα από την σύμπραξη μεταξύ τους, με την ανάγκη για δημιουργία ενωτικών σχημάτων να αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για αν μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

SEV_FESSAS_SMES_980620

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε: “Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την βιώσιμη ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική πρόκληση και ευκαιρία ο εντοπισμός επιχειρήσεων όλων των μεγεθών στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και συναφείς δραστηριότητες, οι οποίες συνθέτουν το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, συνεργάζονται σε παραγωγικά δίκτυα, καινοτομούν, εξάγουν και δημιουργούν δουλειές.

Οι Μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος και πηγή απασχόλησης. Η οργανωτική ενδυνάμωση και παραγωγική τους μεγέθυνση είναι κρίσιμη προτεραιότητα για την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο ΣΕΒ ανέλαβε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των αναγκών των δυναμικών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν, άλλωστε, και το 70% των μελών του. Η εκπροσώπηση αυτών των επιχειρήσεων στο δημόσιο διάλογο με όρους παραγωγικής μεγέθυνσης και η μετουσίωση των αναγκών τους σε συγκροτημένες και εξειδικευμένες προτάσεις πολιτικής αποτελεί ουσιαστική ανάγκη και σημαντική πρόκληση.”

SEV_Iosifidis_SMES_980620

Στη συνέχεια υπήρξαν δηλώσεις του Τάσου Ιωσηφίδη, Εταίρου και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφορικά με τη μελέτη “Στην ΕΥ, δουλεύουμε καθημερινά με ένα μεγάλο αριθμό ΜμΕ και γνωρίζουμε καλά τη μάχη που δίνουν για τον εκσυγχρονισμό και τον αναπροσανατολισμό τους. Για να στεφθεί, όμως, με επιτυχία αυτή η μάχη, πρέπει να αντιμετωπισθούν τόσο ενδογενείς αδυναμίες των ΜμΕ, όσο και προκλήσεις που αφορούν στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας. Ειδικότερα, όσον αφορά στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, η κύρια πρόκληση έχει να κάνει με την αναγνώριση και υποστήριξη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΜμΕ, που, παρά τον υπέρμετρο δανεισμό τους, έχουν προοπτικές επιβίωσής και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασίας είναι από τη μια η εξειδίκευση και καινοτομία, και από την άλλη το ζήτημα της μεγέθυνσης των ελληνικών ΜμΕ, μέσω συνεργασιών, συγχωνεύσεων και συμπράξεων, που θα υποβοηθήσει την απορρόφηση των επιμέρους προβλημάτων και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι ελληνικές ΜμΕ να ανταγωνιστούν στο διεθνές περιβάλλον”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ