Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ

Νέος κύκλος απειλών ξεκίνησε ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, μετά την νέα δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, ικανού να πλήξει ολόκληρη την αμερικανική ενδοχώρα. Αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον απείλησε την ηγεσία της Βόρειας Κορέας ότι θα την “καταστρέψει ολοσχερώς” εάν ξεσπάσει πόλεμος.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τη νέα δοκιμή, η πρέσβης των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι “ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες (…) Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς”.

Η Χέιλι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να κόψει όλες τις προμήθειες πετρελαίου στην Πιονγκγιάνγκ, ένα πολύ σκληρό μέτρο, καθώς η Κίνα αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό της εταίρο. Σημειώνεται πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη νωρίτερα την Τετάρτη.

“Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!”, έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψε στη συνεδρίαση του Σ.Α τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μην “αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση”.

“Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας”, συμπλήρωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Από την πλευρά της η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Χέιλι απαίτησε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, ιδίως τις εμπορικές ανταλλαγές, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους. Επιπλέον, η Νίκι Χέιλι πρότεινε να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

Σημειώνεται πως ο πύραυλος Hwasong-15, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον πλανήτη Άρη, είναι μια πιο προηγμένη εκδοχή ενός ICBM που δοκιμάστηκε δύο φορές τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ